Staking van tien dagen bij Ryanair in september gaat definitief door

door admin
Staking van tien dagen bij Ryanair in september gaat definitief door

Dit is uit protest tegen de voorgenomen sluiting van de Ryanair bases op Tenerife-Sur, Gran Canaria en Girona en de daarmee gepaard gaande ontslaggolf. Het personeel zal gaan staken op 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 en 28 september. Vakbonden USO en SITCLPLA geloven na bijna een jaar lang onderhandelen niet meer in een overeenkomst met Ryanair.

De sluiting van Tenerife-Sur en Gran Canaria is zeker. Binnen twee weken maakt Ryanair bekend of de basis op Girona ook gesloten zal worden. Ryanair baseert de beslissing over de sluiting van de drie bases op de crisis rond de Boeing 737MAX die sinds afgelopen maart niet meer mag vliegen na de ongelukken met het toestel in Indonesië en Ethiopië. Daardoor kwamen geen nieuwe toestellen van dat type bij Ryanair aan, wat volgens de vliegmaatschappij een vertraging van de groei heeft veroorzaakt. Onder meer hierdoor is er een overschot van 550 personen aan cabine-, grondpersoneel en 500 piloten. Die zullen worden ontslagen. Als Girona ook wordt gesloten komen er nog eens 130 bemanningsleden en 40 tot 50 piloten bij.

Canarische Eilanden

De beslissing van Ryanair is vooral alarmerend voor de Canarische Eilanden, omdat de aangekondigde sluiting van de twee bases daar zou betekenen dat er vanaf januari, tijdens het hoogseizoen voor de eilanden, dagelijks gestopt moet worden met het vervoer van 5.500 toeristen.

Dit komt nog eens bij het feit dat het afgelopen jaar al een daling toonde van 5 procent in het aantal toeristen dat de eilanden bezocht en van 1 procent in de uitgaven die bezoekers op de Canarische eilanden deden. De belangrijkste reden voor de verslechtering is dat veel toeristen weer kozen voor andere mediterrane bestemmingen zoals Turkije, Egypte en Tunesië. Ook de onzekerheid opgewekt door de Brexit beïnvloedt het aantal toeristen dat vanuit Groot-Brittannië de eilanden bezoekt op negatieve wijze.

Dit vind je misschien ook leuk