Man overleden in Spanje nadat listeriose bij hem was gediagnosticeerd

door admin
Man overleden in Spanje nadat listeriose bij hem was gediagnosticeerd

De gezondheidsautoriteiten benadrukken dat listeriose een besmettelijke ziekte is waarvan de belangrijkste overdrachtsroute voedsel is. Bewerkte voedingsmiddelen raken besmet na onvoldoende thermische behandeling, defecten in de verpakking of bij het transport. In de meeste gevallen gaat het om een milde infectie die vaak door normaal gezonde personen niet eens wordt opgemerkt.

Wat is listeriose?

Listeriose is een infectie veroorzaakt door de Listeria monocytogenes-bacterie. Bij 5 procent van de mensen en dieren is listeria aanwezig in de gewone darmflora (microben die normaal bij iedereen in de darm aanwezig zijn), zonder dat deze leiden tot ziekte. De bacterie overleeft en groeit bij koelkasttemperatuur (opletten dus met producten die over datum zijn). Bevriezing doodt de bacterie niet. Er is zeer zelden overdracht van persoon tot persoon. Het is dus geen besmettelijke aandoening. 

Wat zijn de symptomen van een besmetting?

De incubatietijd ligt tussen 1 tot 91 dagen. Bij personen met een normale weerstand leidt de infectie tot weinig of geen klachten. Kwetsbare personen zijn zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met chronische ziekten of immuunziekten. Als er klachten zijn, gaat het vaak om plotselingen hoge koorts en grieperige symptomen zoals spierpijn, hoofdpijn, zich gammel voelen en braken en diarree. Zwangere vrouwen hebben tot 20 keer meer kans om besmet te raken dan andere volwassenen. De infectie kan bovendien aanleiding geven tot vroeggeboorte of miskraam. 

Dit vind je misschien ook leuk