Duizenden liters mest zorgen voor sluiting Spaanse stranden

door admin
Duizenden liters mest zorgen voor sluiting Spaanse stranden

De purine kwam via de pijpbreuk afgelopen zondag terecht in de beek Ouría en vandaaruit in de rivier Eo die via de rivier Ribadeo de grens vormt tussen de regio’s Galicië en Asturië. De autoriteiten in Asturië hebben daarop uit voorzorg het productiegebied in het estuarium preventief gesloten voor alle exploiteerbare soorten vis en zeevruchten die daar gekweekt en gevangen worden. 

Biologen van het Technisch Instituut voor Controle van Zee Intecmar analyseren sindsdien continu het water op verschillende plekken. ‘Als we op basis daarvan concluderen dat er een risico bestaat, dan verbieden we de extractie van schelp en schaaldieren vanwege de vervuiling’, zei de minister van Zee van Galicië. 

Het geraakte gebied beslaat negen kilometer in de monding van de rivier en de gemeentes Vegadeo en Castropol in Asturië en Ribadeo en Trabada in Galicië. De autoriteiten in Asturië hebben opdracht gegevebn tot sluiting van alle productie in de rivier Ribadeo, terwijl die in Asturië nog wacht op de definitieve resultaten van de analyses en ondertussen garandeert dat er geen vervuilde schelp- en schaaldieren zullen worden verspreid voordat er eventueel tot sluiting wordt overgegaan. 

Een van de eerste directe gevolgen van de vervuiling met purine waren veel dode jonge forellen in de beek Ouría, vlakbij het veeteeltbedrijf. Terwijl de ene bron spreekt over een hoeveelheid tussen 300.000 en 350.000 liter purine die is weggelekt, spreken de alarmdiensten en de Guardia Civil over een hoeveelheid van 580.000 liter. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het lek.

Gevolgen voor toerisme

De vervuiling in de rivier Eo heeft ook gevolgen voor het toerisme aangezien de burgemeester van Ribadeo de stranden van Os Bloques en O Cargadoiro heeft gesloten. Deze liggen aan de monding van de rivier en zullen dicht blijven totdat er duidelijkheid komt over de staat van het water. De bestuurder vroeg zijn inwoners en bezoekers rustig te blijven terwijl het vervuilde water ook in de buurt is gekomen van een waterwingebied voor menselijke consumptie.

Wat zijn purines?

Purines zijn een mix van vaste en vloeibare uitwerpselen die het water vervuilen met nitraten en nitrieten, stank veroorzaken en insecten aantrekken en zodoende een grote impact hebben op het milieu. Het is afval van organische oorsprong dat wordt gebruikt om compost of mest te produceren. Het bestaat doorgaans uit afvalwater en plantenresten, concentraties van dode dieren en uitwerpselen, allemaal gefermenteerd of met een intense gistingscapaciteit. 

Dit vind je misschien ook leuk