Spanje beheert het grootste mariene beschermingsproject van Europa

door admin
Spanje beheert het grootste mariene beschermingsproject van Europa

Het programma LIFE werd in 1992 door de EU als financieel instrument opgestart ter bescherming van het milieu. Het heeft twee pijlers: milieu en klimaataanpak. Ondanks het feit dat het programma al zolang bestaat, blijkt er onder EU-landen nog steeds een grote desinteresse te bestaan in zulke belangrijke fondsen. Veel EU-lidstaten hechten geen of te weinig belang aan thema’s als klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit die de planeet dreigen te vernietigen.

Steun

De EU heeft van 2014 tot 2020 3,5 miljardeuro geïnvesteerd in het programma LIFE. Spanje heeft daarvan 700 miljoen euro gekregen, waarmee het land 800 projecten kon financieren sinds 1992. Spanje heeft hiermee dus de meeste steun ontvangen en kon zo de  meeste projecten uitvoeren.

Grootste biodiversiteit

In Europa is Spanje het land met de rijkste biodiversiteit, zowel op het land als in de zee. Maar de geografische ligging, de snelle woestijnvorming en de grote afstand aan kustlijnen, maken het land ook heel kwetsbaar voor de klimaatverandering. Tal van organisaties in het land hebben werk gemaakt of zijn nog bezig zich doeltreffend aan te passen aan deze opwarming van de aarde. De Spaanse regering trekt jaarlijks 2 miljoen euro uit voor projecten specifiek gericht op aanpassing aan de klimaatverandering.

Natura 2000

Natura 2000 is het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. In Europa vertegenwoordigt het 18% van het totale landoppervlak, terwijl in Spanje 27% van de grond en zee beschermde natuurgebieden zijn. Spanje is dus een voorloper binnen Europa op het gebied van natuurbeschermingsprojecten.

Spanje beschikt over het grootste zeebehoud-project in Europa, namelijk LIFE Intemares. De internationale verbintenis die Spanje had om meer dan 10% van hun zee te beschermen voor 2020 hebben ze al behaald met 12% in 2019. De kunst is nu om deze beschermde gebieden ook in de werkelijkheid te blijven beheren en behouden. Met een toekomstig eigen beheerd Natura-2000 Netwerk kan Spanje een voorbeeld en steun zijn voor andere landen die ook hun zeenetwerk willen beschermen.

Canarische eilanden

Het project LIFE intemares loopt al zes maanden op de Canarische eilanden met als doel het zeemilieu daar in stand te houden. 24 verschillende beschermingszones worden daar aangepakt. In samenwerking met het Ministerie van Ecologische Transitie is het project er onder andere in geslaagd drie verschillende soorten pijlstormvogels te beschermen door middel van het maken van nestkasten of de markering van nestplaatsen voor de vogels. Om de karetschildpad te behouden werden delen van het strand en de vrouwelijke schildpadjes gemarkeerd.

Ook zijn er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de grote steekmossel, een heel bedreigd zeewaterdier, te behouden. Andere soorten die worden aangepakt zijn bruinvissen, de groene schildpad en sommige walvisachtigen.

Belang van de zee

De oceaan is niet alleen belangrijk voor alle zeewaterdieren en planten, maar ook voor de hele mensheid. De zee regelt de watercyclus, is van invloed op het klimaat, voorziet in onze levensbehoeften. 

Uitdagingen

De ondergang van het leven in de oceanen komt enerzijds door de opwarming van de aarde en anderzijds door het probleem van zwerfvuil, voornamelijk plastic. Naar schatting zal er in 2050 meer plastic dan vissen zijn in de zee. Deze microplastics consumeren we nu al als we bijvoorbeeld vis op het menu hebben staan. Het aantal vrijwilligers en mensen dat bewust wordt van het probleem groeit, mede dankzij de beelden van plastic eilanden in de oceanen en het plastic afval dat we met het blote oog te zien krijgen op onze strandvakantie.

Strandschoonmaak

De stichting Biodiversiteit heeft een vrijwilligersprogramma voor strandschoonmaak op poten gezet en heeft daarmee een deelnemersaantal van 3000 mensen bereikt, waarvan 1500 jonge mensen waren. Door de afvalhoop op het strand te bestuderen, wordt duidelijk dat alledaagse voorwerpen in de oceanen belanden.

Dit vind je misschien ook leuk