Spaanse top-arts voert campagne voor vaccinaties tegen mazelen

door admin
Spaanse top-arts voert campagne voor vaccinaties tegen mazelen

Mazelen (morbilli) is een ziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus en vooral kinderen treft. Godoy benadrukte in een interview met de krant El País het belang van immunisering tegen de mazelen naar aanleiding van een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Hieruit blijkt dat mazelen nog steeds een wereldwijd probeem is. Godoy’s voornaamste doel is dat alle 40 tot 50-jarigen zich laten inenten tegen de mazelen. In de jaren zeventig was het virus in Spanje namelijk praktisch verdwenen en werden inentingen ertegen op nationaal niveau gestaakt.  

Mazelen is een ziekte die veel impact heeft op de gezondheid en volgens Godoy hebben we de middelen om de ziekte uit te wissen. Dat het tot nu toe niet volledig is gelukt wijt Godoy aan het feit dat in de meest ontwikkelde landen zoals Duitsland, Frankrijk en italië er weerstand aan het ontstaan is onder zekere lagen van de bevolking tegen vaccinaties. In Oost-Europa wijst de arts op tekortkomingen in de nationale gezondheidssystemen wat de mazelen betreft.

Volgens Godoy gaat het in Spanje goed, maar is er ruimte voor verbeteringen. De anti-vaccinatiebeweging in Spanje is niet sterk en heeft weinig invloed. De tekortkomingen hebben meer te maken met sociaal-economische zaken en met het gebrek aan speciaal beleid. Zo is de dekking van de eerste dosis van de vaccinatie ruim 95%, maar deze ligt enkele punten lager bij de tweede dosis.

Daarbij vormen mensen tussen 40 en 50 jaar een risicogroep. Mensen die ouder zijn kunnen ervan uitgaan dat ze immuun zijn omdat die vrijwel allemaal in hun jeugd in aanraking met het virus zijn geweest. Mensen die na 1980 zijn geboren, zijn er allemaal tegen ingeënt. Maar toen het virus in de jaren zeventig minder voorkwam en niet alle kinderen meer de mazelen kregen of werden ingeënt, zijn er groepen mensen ontstaan die niet geïmmuniseerd zijn. Als deze mensen in contact komen met iemand uit het buitenland die wel het virus bij zich draagt, kunnen er kleine uitbraken ontstaan zoals dit jaar is gebeurd in Catalonië en Madrid. 

De Spaanse Vereniging van Epidemiologie (SEE) bereid nu een document voor waarin iedereen in de leeftijdscategorie tussen 40 en 50 jaar die niet zwart op wit heeft dat hij of zij ooit is gevaccineerd wordt aangeraden dat alsnog te laten doen. 

Dit vind je misschien ook leuk