Uitspraak in rechtszaak over Catalaanse onafhankelijkheid volgt in oktober

door admin
Uitspraak in rechtszaak over Catalaanse onafhankelijkheid volgt in oktober

Vier maanden nadat het proces, waarbij honderden getuigen zijn gehoord over wat vooraf ging aan de onafhankelijkheidsverklaring die toenmalige premier Carles Puigdemont deed op 27 oktober 2017, werd beëindigd, volgt het oordeel van rechter Manuel Marchena en zes andere rechters.

Het lot van de 12 politici en voormalige regeringsleden wordt pas bekend na de viering van ‘La Diada’ op 11 september, de nationale Catalaanse feestdag, en na 1 oktober, de dag waarop het door het Grondwettelijk Hof als illegaal bestempelde referendum plaatsvond. Ook zal dan bekend zijn of er opnieuw landelijke verkiezingen zullen volgen nadat het Pedro Sánchez (PSOE) opnieuw niet is gelukt een regering samen te stellen. 

In het oordeel van de rechters zullen alle mogelijke delicten die de 12 hebben begaan worden geclassificeerd en zullen mogelijke straffen worden bepaald. De 12 separatisten hangt 7 tot 25 jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. Duidelijk is al wel dat tenzij er volledige vrijspraak volgt alle aangeklaagde politici en ex-parlementsleden zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zullen wenden. 

Dit vind je misschien ook leuk