Door klimaatverandering verliest Spanje het koele noorden

door admin
Door klimaatverandering verliest Spanje het koele noorden

Dit blijkt uit een analyse van de gemiddelde jaartemperatuur van de Spaanse meteorologische dienst Aemet. Terwijl je in een groot deel van Spanje in de zomermaanden de airconditioning niet kunt wegdenken, is het in Cantabrië normaal om warm toegedekt het bed in te stappen. Als het weerbericht ‘een hete periode’ aankondigt, denkt de gemiddelde Spanjaard niet in de eerste plaats aan het noordwesten van zijn land. Toch komt hier langzamerhand verandering in. Het Spaanse noorden blijft de laatste jaren namelijk niet meer gespaard van hittegolven.

De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn nu ook te voelen aan de Galicische en Cantabrische kust. De Galicische zomer duurt nu volgens Aemet vijftien dagen langer dan tien jaar geleden. Diverse studies voorspellen al dat de noordelijke regio’s in Spanje aantrekkelijke vakantiebestemmingen zullen worden voor toeristen die de zon en de warmte opzoeken. Meteorologisch gezien verliest Spanje dus het koele noorden.

Toch blijft het verschil in temperatuur tussen noord en zuid behouden omdat het ook in het zuiden warmer wordt. De gemiddelde temperatuur in de zomer in Extremadura tussen de periodes 1961-1990 en 1981-2010 blijft 6 graden meer dan in de Cantabrische regio in het noorden, en 5,5 graden meer dan die in Galicië.

Opvallend is dat de zomer en de lente het meest beïnvloed worden door de klimaatverandering. Dit doet op zijn beurt dan de gemiddelde jaartemperatuur stijgen. Daarom vergeleek Aemet alleen de temperatuur van de maand augustus voor de periodes 1968-1977 en 2008-2017. Daaruit blijkt dat temperaturen die vroeger gemeten werden in bijvoorbeeld Málaga en Almería, nu gebruikelijk zijn voor Barcelona.

Semi-aride klimaat

In Spanje is er momenteel een toename te merken van semi-aride klimaten, ook wel steppe genoemd. Dit is na het woestijnklimaat het tweede droogste klimaat. Semi-aride klimaten zijn vooral te vinden in Castilla-La Mancha, de Ebro-vallei en in het zuidoosten van het land.

Aemet kaart het probleem van de snelle temperatuursstijging aan. Vooral in het laatste decennium zijn de temperaturen razendsnel de lucht in geschoten. De warmste jaren werden – op enkele uitzonderingen na – vooral geregistreerd in de laatste jaren van deze eeuw. In Spanje begonnen de temperaturen te stijgen vanaf de jaren zeventig en die stijging is daar extremer te merken dan in de rest van de wereld. Met name in het gebied rond de Middellandse Zee.

Als oorzaken hiervoor ziet men de drastische veranderingen van landgebruik (irrigatie van vele hectaren grond), de verstedelijking van de kust door grote veranderingen in de ruimtelijke verdeling van de bevolking en naar de bosbranden, die zich weer vaker in het Middellandse Zeegebied voordoen.

Dit vind je misschien ook leuk