Bijna 7,2 miljoen Spanjaarden ontvangen oproep voor inenting tegen mazelen

door admin
Bijna 7,2 miljoen Spanjaarden ontvangen oproep voor inenting tegen mazelen

De komende periode ontvangen Spanjaarden tussen de 40 en 50 jaar, zo’n 7,2 miljoen mensen, een oproep om zich in te laten enten tegen de mazelen. Het advies van het ministerie luidt dat mensen zich in laten enten als ze niet eerder een vaccinatie tegen de mazelen hebben gehad of als ze niet eerder aan de ziekte hebben geleden.

Waarom alleen Spanjaarden geboren tussen 1970 en 1980?

De BMR-vaccinaties (onder andere tegen mazelen) zijn in Spanje in 1981 ingevoerd. Alle mensen die in en na 1981 zijn geboren, zijn correct gevaccineerd en hebben niet opnieuw een vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen mazelen. Op dit moment worden kinderen rond de 12 maanden en later opnieuw tussen de 3 en 4 jaar gevaccineerd. In de jaren zeventig werd er wel gevaccineerd tegen mazelen, maar niet zo grondig waardoor het mfinisterie niet met zekerheid kan zeggen of de mensen die nu binnen de doelgroep vallen voldoende zijn beschermd.

En de mensen die geboren zijn voor 1970?

Arts Luis Ignacio Martínez Alcorta van het Spaanse vaccinatiecentrum geeft aan dat het percentage dat is geboren voor 1970 en dat niet voldoende is beschermd is tegen de ziekte, marginaal te noemen is. In die periode heerste er zo vaak de mazelen dat meer dan 90 procent al voor hun 18e de mazelen heeft gehad. “Het is zeer zeldzaam als iemand van 50 jaar of ouder de ziekte nog niet heeft gehad”, aldus arts Martínez Alcorta.

Wat te doen bij twijfel?

“Als iemand twijfelt of hij ooit de vaccinatie of de ziekte heeft gehad, is het altijd beter om zich voor de zekerheid opnieuw te laten vaccineren.” Volgens de arts bestaat er wel een test om te controleren of je een bepaalde ziekte hebt gehad, maar bij twijfel is het beter dat iemand zich alsnog laat vaccineren. Zwangere vrouwen, mensen die lijden aan immunosuppressie of mensen die allergisch zijn voor een van de bestanddelen van het vaccin dienen zich extra goed te laten adviseren door het gezondheidscentrum als zij zich willen laten vaccineren.

Waar is het vaccin te halen?

Mensen die geboren zijn in de jaren zeventig dienen naar het gezondheidscentrum te gaan voor advies over het vaccin. Als iemand gevaccineerd moet worden is het goed om te weten dat het vaccin gratis, veilig en effectief is. Er wordt twee keer een verzwakte hoeveelheid van de ziekte middels een injectie toegediend met een tussenpoos van vier weken. De bescherming tegen de mazelen is dan 93 procent. Eventuele bijwerkingen zijn mild en van voorbijgaande aard.

De vaccinatiegraad van de BMR-vaccinatie lag in 2018 op 95 procent bij de eerste vaccinatie. Bij de tweede vaccinatie lag dit percentage een stuk lager. Arts Martínez Alcorta geeft aan dat mensen de neiging hebben om de tweede vaccinatie voorbij te laten gaan als hun kind al iets ouder is.

Waarom komt de mazelen steeds vaker voor?

Martínez Alcorta geeft aan dat er meerdere oorzaken te noemen zijn. In sommige (onderontwikkelde) landen is er een gebrek aan toegang tot de gezondheidszorg waardoor mensen niet worden ingeënt. In ontwikkelde landen zoals het Verenigd Koninkrijk is er op sommige plekken sprake van onvolledige of incorrecte informatie over de ziekte waardoor sommige mensen beslissen om hun kinderen niet te laten inenten.

Mazelen is een enorm besmettelijke ziekte. Als een land niet beschikt over een vaccinatiegraad van 95 procent of meer dan is het risico aanwezig dat de ziekte eenvoudig naar andere landen kan worden overgebracht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan deze ziekte volledig worden uitgeroeid. Het WHO geeft aan dat er op dit moment geen sprake is van een noodsituatie in Spanje.

Hoe verspreidt de mazelen zich?

Overdracht van de ziekte vindt voornamelijk plaats via de luchtwegen door te hoesten, niezen of praten. Het virus kan twee uur lang buiten een lichaam overleven. Bij de mazelen zijn symptomen merkbaar zoals hoge koorts, loopneus, hoest en een rode huiduitslag. “Mensen denken dat het een onschuldige kinderziekte betreft, maar deze kan wel degelijk ernstig uitpakken. Een op de duizend gevallen overleeft de mazelen zelfs niet.” De meest voorkomende complicaties bij het hebben van de mazelen zijn van neurologische aard, longontstekingen, blindheid en ernstige diarree.

Dit vind je misschien ook leuk