‘Dolor y gloria’ is Spaanse inzending voor Oscars

door admin
‘Dolor y gloria’ is Spaanse inzending voor Oscars

Almodóvars film werd door de Spaanse jury als inzending verkozen boven ‘Mientras dure la guerra’ van regisseur Alejandro Amenábar en ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’ van Salvador Simó. Het is voor de zevende keer dat Spanje een film van Pedro Almodóvar instuurt voor de Academy Awards.  

Première in Nederland

‘Dolor y gloria’, met in de hoofdrollen Antonio Banderas, Penélope Cruz en Julieta Serrano, ging dit voorjaar in Spanje in première. De film trok 900 duizend bezoekers en bracht meer dan 6 miljoen euro op. Vanaf 19 september is Dolor y Gloria ook in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. In Amerika was de film al te zien op het filmfestival van Telluride in Colorado met een presentatie van Antonio Banderas die in Cannes de prijs won voor Beste Acteur. Op 27 september wordt ‘Dolor y gloria’ getoond op het filmfestival van New York, waarvoor Almodóvar ook het ontwerp van het affiche voor zijn rekening nam.

Oude bekende

Het is zeker niet de eerste keer dat een productie van Almodóvar de finale van de Academy Awards bereikt. Twee keer eerder al dong hij mee in de categorie Beste Buitenlandse Film met ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’(1988) en ‘Todo sobre mi madre’. Laatstgenoemde film won de Oscar in 1999. In 2003 won Almodóvar met zijn film ‘Hable con ella’ een Oscar in de categorie Beste Scenario.

“Het is een enorme eer om de Spaanse filmindustrie te mogen vertegenwoordigen (…). Het zal niet gemakkelijk worden tussen de andere vijf genomineerden want de concurrentie wordt ieder jaar groter, maar ik zal er alles aan doen om samen met productiebedrijf El Deseo en Sony Pictures Classics het onderste uit de kan te halen. Ik wil mijn vreugde delen met alle acteurs en technici die hebben meegewerkt aan deze film. Hen dank ik voor hun talent en hun toegewijde bedrage, evenals de Spaanse jury die ons deze mogelijkheid geboden heeft. Ik dank jullie met heel mijn hart”, laat Almodóvar weten in een bericht.

Autobiografisch thema

In Cannes, waar de internationale carrière van ‘Dolor y gloria’ afgelopen maart van start ging, gaf Almodóvar een interview aan de Spaanse krant El País. Hij sprak over de hoofdpersonage uit zijn film Salvador Mallo, een alter ego van hemzelf, gespeeld door Antonio Banderas. In het interview uitte hij zijn liefde voor de film: “De personage die Antonio speelt is er weliswaar erger aan toe dan ik, maar ook ik lijd onder mijn angst om door ziekte geen films meer te kunnen maken, de angst dat er nooit meer een nieuwe film zou komen. Ik voel me in grote mate afhankelijk van het kunnen maken van films, dat is absoluut waar. Dat is voor mij het thema in ‘Dolor y gloria’ geworden. Het was…therapeutisch, al heb ik een hekel aan dat woord want geen mens regisseert als therapie”.

Nederlandse inzending

Nog 30 andere landen hebben hun inzendingen voor de categorie Beste Buitenlandse Film bekendgemaakt. De Nederlandse inzending is de psychologische thriller ‘Instinct’, een regiedebuut van actrices Carice van Houten en Halina Reijn. In de categorie buitenlandse films wordt eerst nog een preselectie gemaakt. De uitkomst hiervan zal rond kerst bekend worden gemaakt.

Bekijk de trailer en lees hier meer over ‘Dolor en gloria’.

Verder lezen: Antonio Banderas is beste acteur tijdens filmfestival Cannes

En op MeerSpanje.nl: Ruim honderd jaar Spaanse film

Dit vind je misschien ook leuk