Duizenden reizigers gestrand in Spanje door faillissement Thomas Cook

door admin
Duizenden reizigers gestrand in Spanje door faillissement Thomas Cook

Thomas Cook bestaat al 178 jaar en is de tweede grootste – en bovendien de oudste – touroperator ter wereld. Het bedrijf telt 22.000 werknemers. Thomas Cook was de eerste organisatie die het all-inclusive-pakket aanbood. De touroperator is actief in zestien landen, heeft 105 vliegtuigen en 200 hotels en resorts dragen de merknaam van Thomas Cook. Het bedrijf telt een jaaromzet van 11.320 miljoen euro maar wordt al jaren geconfronteerd met de concurrentie van andere bedrijven en een onzekere economische omgeving, voornamelijk door de Brexit en het vallen van de koers van de Britse pond.

Faillissement ramp voor Spaans toerisme

Het faillissement van de reisaanbieder toont aan dat Thomas Cook de nieuwe reisgewoontes – onder andere de komst van Airbnb –  niet meer kon bijbenen. Het faillissement van de Britse reisaanbieder is ook een klap voor de Spaanse toeristische sector. Spanje was namelijk een van de grootste en belangrijkste bestemmingen voor Thomas Cook. Cijfers van Aena laten zien dat 3,6 miljoen mensen in 2018 met Thomas Cook naar verschillende luchthavens van Spanje vlogen.

Thomas Cook heeft afgelopen weekend nog geprobeerd om 227 miljoen euro via privé-investeerders te krijgen om ervoor te zorgen dat de reisaanbieder niet failliet ging. Dit is helaas niet gelukt en daarom kondigde Thomas Cook vanochtend hun faillissement aan. Omdat ze per direct al hun activiteiten staken zijn er wereldwijd 600.000 mensen de dupe van het faillissement. Deze mensen zijn op dit moment op reis op verblijven op hun vakantieadres maar weten die hoe ze terugkomen. Ook zijn alle reizen die reeds zijn geboekt bij Thomas Cook per direct geannuleerd.

Op twitter liet Thomas Cook het volgende weten: ‘Het spijt ons om te moeten mededelen dat Thomas Cook haar activiteiten per direct staakt. Dit account wordt verder niet meer beheerd. Bezoek www.thomascook.caa.co.uk voor advies en informatie. #Thomascook.’

Canarische eilanden

De federatie van Hotels en Toerisme in Las Palmas laat weten dat er op dit moment tussen de 25.000 en 30.000 Thomas Cook-reizigers verblijven op de Canarische eilanden. ‘Het faillissement is een drama voor het toerisme op de Canarische eilanden,’ aldus de federatie. Volgens hun cijfers bezoekt 60 procent van alle toeristen de eilanden via een touroperator en Thomas Cook staat op de tweede plaats van reisaanbieders naar de Canarische eilanden. De lokale regering van de Canarische eilanden heeft sinds vanochtend contact met de demissionair minister van Verkeer en Waterstaat om te bekijken hoe ze omgaan met de situatie van de gestrande reizigers van Thomas Cook.

Mallorca

Sinds vanochtend stranden er honderden mensen op het vliegveld van Palma de Mallorca nadat ze op de hoogte zijn gebracht dat hun vlucht is geannuleerd en dat ze moeten wachten op verder nieuws over hoe en wanneer ze terug kunnen naar hun bestemming.

Noodplan om gestrande reizigers naar huis te brengen

De Britse autoriteiten hebben al een plan opgesteld om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen met andere luchtvaartmaatschappijen. Het gaat volgens Britse media om de grootste repatriëring van Britten sinds de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland nemen verzekeringsmaatschappijen het voortouw. De ongeveer 10.000 Nederlanders die via Thomas Cook op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. ‘Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken’, zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator. De SGR neemt kort gezegd de kosten over van aangesloten reisorganisaties als die in financiële problemen komen. Volgens de SGR geldt de garantieregeling voor alle boekingen, ongeacht de bestemming of hoogte van de reissom.

Dit vind je misschien ook leuk