Spanjaarden vrezen nieuwe economische crisis

door admin
Spanjaarden vrezen nieuwe economische crisis

De Spanjaarden vrezen voor een nieuwe crisis. Diverse gebeurtenissen in de wereld en het feit dat sommige landen zich al met een been in een economische crisissituatie bevinden, zorgen ervoor dat de Spanjaarden een pessimistisch beeld van de economische situatie hebben. In Spanje is deze angst terug te zien in de resultaten van de Barometer van het CIS. Elk jaar in september wordt dit onderzoek gehouden onder de Spanjaarden.

Gebeurtenissen in wereld zorgen voor onrust in Spanje

De handelsoorlog tussen Amerika en China, de steeds dreigendere wolken van een recessie in Duitsland en de aanhoudende Brexit met alle moeilijke discussies en patstellingen zorgen voor onrust bij de Spanjaarden. Onrust die uitmondt in een steeds groter wordende angst voor een nieuwe Europese crisis zoals die van 2008.

33 procent van de Spanjaarden vreest dus opnieuw voor een crisissituatie. Hetzelfde percentage dacht er zo over in de periode van 2008 tot 2013, midden in de crisis van toen. Bijna 40 procent van de Spanjaarden denkt dat de economie in eigen land over een jaar nagenoeg gelijk zal zijn gebleven. 12,4 procent van de ondervraagde Spanjaarden is van mening dat de economie over een jaar zelfs beter zal zijn dan nu.

Terugblik naar crisis van 2008

In 2008 stortte de Spaanse economie ineen door de hypotheekcrisis. In 2011 begon een tweede recessie in het land: De socialistische regering van Zapatero kreeg de laatste klappen en een nieuwe periode brak aan met de regering van Rajoy waar een belangrijke arbeidshervorming plaatsvond en de banken in Spanje een kapitaalinjectie met overheidsgeld ontvingen van ruim 60.000 miljoen euro. Spanje moest toen ook geld van Europa aannemen zodat het land niet volledig omviel.

Sommige economen voorspelden destijds in het derde kwartaal van 2013 het einde van de recessie. Het Nationaal bureau voor Statistiek van Spanje, het INE, voorspelde dat de recessie in 2014 aan haar eind zou komen. De Spanjaarden zelf merkten sinds mei 2013 dat de economie zich aan het herstellen was.

Dit vind je misschien ook leuk