Groots plan om heel Spanje en Portugal te herbebossen

door admin
Groots plan om heel Spanje en Portugal te herbebossen

Bongui R. Ibarrondo is lid van Reforest-Acción Network en coördinator van een project voor herbebossing van Sierra de Gata in Cáceres. Hij is daar al drie jaar bezig met het planten van 200.000 bomen. “Het initiatief ontstond toen we op zoek waren naar een manier om de bevolking te betrekken bij de problemen die gepaard gaan met de woestijnvorming in ons land”, zegt Ibarrondo. Milieu-organisaties waarschuwen al tientallen jaren voor de gevolgen van ontbossing en de versnelling van de klimaatcrisis. Met minder neerslag, minder vochtigheid en meer bosbranden en vele andere problemen voor de grond, loopt driekwart van het Iberisch Schiereiland risico op woestijnvorming.  

Reforest Acción ontstond nadat in 2015 9000 hectare bos in de Sierra de Gata in de regio Extremadura werd verwoest door een bosbrand. Met meer dan 1000 vrijwilligers werden 650.000 eikels geplant. Nu wil het collectief een stap verder. Inmiddels bestaan er 120 ‘afdelingen’ van Reforest Acción verspreid door Spanje en Portugal. Zij verzamelen mensen en eikels en organiseren ze om in verschillende gebieden te gaan planten.

“De eikel is een zeer goed middel omdat de zaden zeer sterk zijn en zijn aangepast aan de barre omstandigheden van het mediterrane klimaat”, legt Ibarrondo uit. Zo zorgt Reforest Acción ervoor dat de zaden van bomen uit Asturië ook in Asturië worden geplant, omdat de genetica en het aanpassingsvermogen van bomen in verschillende zones van Spanje en Portugal zijn aangepast aan zijn omgeving. Een eikel van een boom uit Asturië zal het niet goed doen in Andalusië. 

Bellotada-gids voor wie mee wil doen

Om alle vrijwilligers te helpen is er een Bellotada-gids gemaakt “zodat mensen weten hoe ze te werk moeten gaan en waar ze op moeten letten (kwaliteit van de bodem, betere of slechtere omstandigheden, zijn er veel wilde zwijnen in de buurt die de bodem omwoelen, etc.). 

Volgens Ibarrondo is het succespercentage tussen 10 en 30 procent. Het zaaien van eikels is veel effectiever dan het planten van kleine plantjes omdat iemand op één ochtend zo 400 tot 500 eikels kan zaaien. Met 10 man is het mogelijk op één ochtend 4000 tot 5000 eikels te zaaien. Hier kunnen zo 400 tot 500 bomen uit voortkomen, zonder onderhoud of irrigatie. Alle soorten eiken die ten zuiden van de Spaanse Pyereneeën groeien kunnen gezaaid worden: steeneiken, kurkeiken, Portugese eiken…

Wie mee wil doen met deze herbebossingsactie kan terecht op de website van Reforest Acción voor uitgebreide uitleg over hoe de eikels te verzamelen en te zaaien en met wie contact op te nemen om verschillende acties op te zetten. Voor Ibarrondo en zijn collega’s van Reforest Acción is sociale actie vanuit de bevolking daar belangrijk waar politici het laten afweten. “We moeten ons ervan bewust dat we in beweging moeten komen en moeten handelen om een verandering tot stand te kunnen brengen”. 

Lees verder

Over hoe in Zuidoost-Spanje de woestijn wordt teruggedrongen

Erosie zorgt voor verdwijnen van ruim 500 miljoen ton grond per jaar in Spanje

Klimaatrisico’s voor Spanje door opwarming aarde

Weinig feestelijks voor Spanje op Wereld Water Dag

Dit vind je misschien ook leuk