Nog een hele week opvallend warm in vrijwel heel Spanje

door admin
Nog een hele week opvallend warm in vrijwel heel Spanje

Aemet stelt dat de zomerse temperaturen nog zeker tot het weekend aanhouden. Dat komt mooi uit, want dan – op zaterdag 12 oktober – wordt ook de nationale Spaanse feestdag ‘Fiesta Nacional de España’ gevierd.

Warm weer in het najaar wordt in Spanje vaak ‘veroño’ genoemd. Een samentrekking van de woorden ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst). De hogere temperaturen zijn grotendeels een gevolg van onbewolkte luchten, waardoor de zon vrij spel heeft. Behalve in het uiterste noorden van het land en mogelijk op de Balearen is er kans op regen. 

De rest van de week blijft het weer stabiel en rustig en verwachten meteorologen geen grote veranderingen in het weer of temperatuur. Alleen in het noorden van het land zal het koeler worden omdat daar de wind draait en vanuit het noorden gaat komen. Maar na woensdag gaat het kwik weer omhoog. 

Koude nachten, warme dagen

Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur nadert de 15 graden in een groot deel van het land. Op de noordelijke Spaanse hoogvlakte zal het zelfs oplopen tot 20 graden. Zo is de nachttemperatuur in Cuéllar (segovia) 5 graden, maar kan het daar overdag 29 graden worden. In Palencia zijn die temperaturen respectievelijk 9 en 29 graden Celcius. Dit is het gevolg van de combinatie onbewolkte luchten overdag en steeds langere nachten. 

Het wordt vanaf dinsdag warmer in het gebied rond de Ebro, het oosten van Cantabrië en de Pyreneeën. In veel gebieden in de noordelijke helft van Spanje wordt het 28 tot 30 graden, bijna 30 rond Madrid en 34 in de valleien van de rivieren Guadiana en Guadalquivir. Hier liggen de temperaturen 5 tot 10 graden boven de normale waarden, aldus Aemet. 

Buien Catalonië en Valencia

Op donderdag kunnen er buien zijn in Catalonië, de berggebieden in de regio Valencia en in de middag in het zuiden van de Balearen. 

Dit vind je misschien ook leuk