Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters nu in Amsterdam

door admin
Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters nu in Amsterdam

Deze unieke tentoonstelling waarin voor het eerst werken van de grote Spaanse en Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw zijn samengebracht, is tot stand gekomen in een samenwerking van het Rijksmuseum in Amsterdam met het Prado Museum in Madrid. Hier was de tentoonstelling tot 29 september jongstleden te zien. Aanleiding voor de organisatie was het 200-jarig bestaan van het Prado museum en de herdenking van de 350ste sterfdag van Rembrandt.

Nu is het de beurt aan Amsterdam om de bijna 70 werken van Nederlandse en Spaanse meesters uit de 17e eeuw te tonen aan het publiek. Niet alleen werken van Rembrandt en Velázquez zijn te zien, ook zijn er werken opgenomen van onder anderen Francisco de Zurburán, Bartololmé Murillo en Frans Hals.

Uitnodiging tot vergelijk

Net als in Madrid worden de Spaanse en Nederlandse werken in het Amsterdamse Rijksmuseum paarsgewijs tentoongesteld om zo de kijker uit te nodigen niet alleen de verschillen maar vooral ook de overeenkomsten te ontdekken in thema’s als religie en realisme. Hoe gaven deze meesters, beiden vanuit een totaal verschillende achtergrond, vorm aan hun artistieke werk?

De tentoonstelling ‘Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters’ is nog tot en met 19 januari van het volgend jaar te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk