Prijsstijgingen tot wel 400 procent van medicatie in Spanje

door admin
Prijsstijgingen tot wel 400 procent van medicatie in Spanje

Heeft de farmaceutische industrie een toekomst? Dat is de vraag die laboratoria van farmaceutische middelen zich sinds enkele jaren stellen. Een makkelijke vraag om te stellen, maar een lastige om met zekerheid antwoord op te geven. Anderhalf jaar geleden deelde internationale investeringsbank Goldman Sachs hun visie op deze sector. Volgens hen haalt de medische en technologische vooruitgang de industrie in waardoor er op een bepaald moment geen sprake meer is van het genezen van ziektes. Het enige antwoord van de sector om te overleven is; het verhogen van de prijzen.

Prijzen geneesmiddelen in Amerika soms zes keer zo hoog

Onlangs maakte de farmaceutische industrie van de Verenigde Staten van Amerika in een rapport de stijging van de prijzen van geneesmiddelen bekend. De gemiddelde prijs van een geneesmiddel in de VS is tussen januari 2017 en het eerste kwartaal van 2019 met 25,8 procent gestegen. Er zijn zelfs enkele middelen bij waarvan de prijs – zoals de vloeibare versie van Prozac – met maar liefst 667 procent is gestegen. Hoewel deze stijgingen behoorlijk te noemen zijn, passen ze wel bij de Noord-Amerikaanse farmaceutische industrie.

Zijn de prijzen van geneesmiddelen in Spanje wel stabiel?

Nieuwssite Xataka.com is op onderzoek uit gegaan of deze prijsstijgingen van geneesmiddelen in Amerika zich ook elders voordoen. Het antwoord is; ja. In Spanje is het bekendste voorbeeld Fortasec. In slechts zes jaar tijd is de prijs voor dit geneesmiddel drie keer zo hoog geworden. Veel geneesmiddelen zijn in Spanje sinds 2012 duurder geworden. In 2012 – midden in de crisis – besloot het Ministerie van Gezondheid in Spanje te stoppen met de financiering van een reeks bekende geneesmiddelen zoals Flutox, Voltarén, Almax en Fortasec. Hierdoor werden de prijzen voor de consument een stuk hoger.

Sinds 2012 gaf het Ministerie goedkeuring voor alle prijsverhogingen van geneesmiddelen die werden voorgesteld met als gevolg een sterkte stijging van de prijzen van bepaalde geneesmiddelen. In zeven jaar tijd is de prijs van een vijftal middelen met 400 procent gestegen. De prijzen van zeventien geneesmiddelen zijn met 200 procent gestegen, 46 geneesmiddelen kennen een prijsstijging van 100 procent en de prijzen van 54 middelen zijn met ruim 50 procent toegenomen. Er is slechts één geneesmiddel dat goedkoper is dan in 2012.

Wat is er aan de hand met de prijzen?

De farmaceutische industrie heeft het vaak over stijgende productiekosten, onvoldoende huidige marges, instabiliteit van de markt of concurrentieproblemen om de prijsstijgingen van hun middelen te verklaren. Zoals veel critici benadrukken, blijft een concreet antwoord op de prijsstijgingen uit.

De afgelopen jaren is de gezondheidszorg complexer geworden en blijkt het steeds lastiger om het evenwicht te behouden in een sterk gereguleerde markt. Een algehele stijging van geneesmiddelen is ongetwijfeld verdacht, maar het is lastig om één factor aan te wijzen die ervoor heeft gezorgd dat sommige geneesmiddelen zo duur zijn geworden. Een ding wat wel duidelijk is geworden is dat deze situatie zeer zorgelijk is en dat er zo snel mogelijk over de gezondheidszorg en de rol van de farmaceutische industrie moet worden gesproken. 

Dit vind je misschien ook leuk