Politie en media Spanje op scherp vanwege verplaatsing Franco

door admin
Politie en media Spanje op scherp vanwege verplaatsing Franco

De resten van oud-dictator Francisco Franco zullen vanochtend vanuit zijn graftombe in de Vallei der Gevallenen worden overgebracht naar zijn nieuwe rustplaats op de Mingorrubio begraafplaats in de wijk El Pardo in Madrid. De hele procedure wordt gecoördineerd door afgevaardigden vanuit de Spaanse regering en experts. Ook zijn verschillende veiligheidseenheden van de Spaanse politie aanwezig om de overplaatsing van Franco zo soepel, snel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Aanwezigen bij opgraving al in Vallei der Gevallenen

Even voor negen uur vanochtend kwamen verschillende auto’s door de poorten van de Vallei der Gevallenen rijden. In deze auto’s zaten onder andere de Minister van Justitie, Dolores Delgado, de algemeen secretaris van de voorzitter van de regering, Félix Bolaños, tweede secretaris van de ministerraad, Manuel Hidalgo, een forensisch arts en medewerkers van de uitvaartonderneming die de opgraving en herbegraving zullen begeleiden.

Ook kwamen auto’s van het regeringspaleis Moncloa met in totaal 22 familieleden van de voormalige dictator naar de Vallei in El Escorial. Voornamelijk kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn vandaag aanwezig bij de kleine en besloten ceremonie die plaatsvindt voorafgaand aan de overplaatsing van hun voorouder. Slechts twee kleinkinderen van Franco zullen aanwezig zijn bij de opgraving uit de tombe in de Santa Cruz-basiliek.

Rigoureuze maatregelen voor pers Spanje

Medewerkers van de regering hebben bepaalde plekken bij de Vallei der Gevallenen afgeschermd om te voorkomen dat er foto’s worden gemaakt van het moment dat Franco wordt opgegraven. Er is een soort tent rondom de tombe geplaatst en iedereen die in de tent aanwezig wil en mag zijn wordt gecontroleerd. Zelfs de familie van Franco mag geen telefoon bij zich dragen.

Bij de Mingorrubio begraafplaats in de wijk El Pardo in Madrid zijn sinds vanochtend meerdere politie-eenheden en veel pers aanwezig. Zij hebben zich verzameld rondom de ingang van de begraafplaats waar later deze dag de auto met de resten van Franco zal aankomen. Vlak naast het huidige graf van de vrouw van Franco, Carmen Polo, zijn op een aparte plek verhogingen geplaatst voor de pers zodat ze later vandaag vanuit dat punt hun foto’s kunnen nemen van deze historische gebeurtenis.

Extreemrechts massaal richting begraafplaats om Franco te eren

De nationale Francisco Franco-stichting (FNFF) riep eerder deze week  extreemrechtse en fascistische aanhangers op om zich vandaag richting de Mingorrubio begraafplaats te begeven. Veelal jongeren maar ook oud-militairen hebben gehoor gegeven aan deze oproep en begeven zich massaal richting El Pardo. De stichting meldt: “Laten we bidden voor hem die zoveel voor Spanje heeft gedaan en het land zo groot heeft gemaakt.”

Ook de nazi-partij, de Alianza Nacional, sloot zich aan bij de oproep van de FNFF en wil ‘el caudillo’ respectvol ontvangen zodra hij aankomt bij zijn nieuwe rustplaats. “We hebben de opgraving van Franco uit de Vallei niet kunnen tegenhouden, maar we zien ons protest en de mooie ontvangst van Franco bij Mingorrubio als wraak.”

De “Alianza Unida por España (Verenigde alliantie voor Spanje)” roept haar volgers via sociale media op om zich in alle gemeentes van Madrid te verenigen om Franco te eren. Hierbij sluit de vereniging voor oud-militairen, de AME, zich aan. Aanhangers van al deze extreemrechtse partijen begeven zich nu massaal naar de Mingorrubio begraafplaats. Op dit moment worden er bloemenkransen geplaatst door Franco-aanhangers bij de begraafplaats ter ere van hun heerser.

Ook bij de Vallei der Gevallenen zijn vele Franco-aanhangers aanwezig om te demonstreren tegen de opgraving van ‘el caudillo’.

Dit vind je misschien ook leuk