Nieuwe bloedtest van bedrijf in Spanje ontdekt darmkanker vijftien jaar eerder

door admin
Nieuwe bloedtest van bedrijf in Spanje ontdekt darmkanker vijftien jaar eerder

Deze test is ontwikkeld door biotechnologisch bedrijf Amadix uit Valladolid. De test spoort darmkanker in een vroeg stadium op, zo’n tien tot vijftien jaar voordat de poliep zich later zal ontwikkelen tot kanker. Dit is de duur waarin over het algemeen een poliep nodig heeft om uit te groeien tot een kwaadaardige tumor. Deze nieuwe test zal in 2020 op de markt komen onder de naam Colofast.

Exponentiële stijging overlevingspercentage darmkanker

Met de uitslagen van het onderzoek en een coloscopie (een simpele chirurgische ingreep) zou darmkanker voorkomen kunnen worden. De invoering van dit onderzoek zorgt ervoor dat het overlevingspercentage boven de 90 procent uitkomt als de poliep binnen vijf jaar na constatering wordt verwijderd.

Rocío Arroyo, adviseur van Amadix, vertelt dat het onderzoek tot op heden al 1.000 keer is getest in dertien verschillende ziekenhuizen in Spanje met een betrouwbaarheidspercentage van 90 procent. Vóór maart zal de klinische fase worden afgerond met een uitgebreid onderzoek van ruim 3.500 testen in verschillende Europese gezondheidscentra. Tussen maart en eind 2020 zal het onderzoek op de markt worden gebracht.

Test alleen nog beschikbaar in privéklinieken Spanje

De keerzijde van dit succesverhaal is dat Amadix nog steeds geen gesprek heeft gehad met de regionale gezondheidscentra in Spanje. Dit gesprek is nodig om ervoor te zorgen dat Colofast wordt opgenomen in de aan te bieden diensten van de gezondheidscentra die verantwoordelijk zijn voor het opsporen van onder andere darmkanker. Vooralsnog zal deze test dus nog niet kunnen worden aangeboden in openbare klinieken of publieke gezondheidscentra in Spanje.

Er zijn wel gesprekken gevoerd met raadsleden van de regio Castilië en León. Ook geeft Amadix aan binnenkort contact te zoeken met andere vertegenwoordigers van andere autonome regio’s om de test beschikbaar te stellen binnen de publieke sector. Met enkele privéklinieken zijn al wel gesprekken gevoerd over het opnemen van de Colofast-test.

Ontwikkeling testen voor opsporen andere soorten kanker

Het doel van Amadix is om zo snel mogelijk testen te ontwikkelen voor andere vormen van kanker door middel van bloedmonsters. In een vergevorderde klinische fase is Amadix ook bezig met testen voor de vroegtijdige opsporing van longkanker en alvleesklierkanker. Arroyo schat in dat deze testen in 2022 op de markt gebracht kunnen worden.

Cijfers darmkanker in Spanje

In Spanje is darmkanker de meest voorkomende kanker en komen er jaarlijks 41.400 nieuwe gevallen bij. Een op de twintig mannen en een op de dertig vrouwen krijgt met deze ziekte te maken. Mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 worden in Spanje – maar ook in een groot deel van de rest van Europa– beschouwd als de grootste risicogroep voor darmkanker. De kosten van een Colofast-test bedragen nog geen 200 euro en het resultaat van de test is binnen 24 uur bekend. 

Dit vind je misschien ook leuk