In 2050 zal een groot deel van de Spaanse kustgebieden jaarlijks overstromen

door admin
In 2050 zal een groot deel van de Spaanse kustgebieden jaarlijks overstromen

Wetenschappers maakten ook de inschatting dat in het ergste geval in het jaar 2100 als gevolg van de zeespiegelstijging 340 duizend mensen in Spanje te maken zullen krijgen met overstromingen. Als de CO2-uitstoot niet omlaaggaat, zullen aan het eind van deze eeuw 200 duizend mensen in Spanje onder het zeeniveau wonen.

Risicogebieden

In Spanje zijn natuurgebied Doñana, de omgeving van Huelva en Cádiz in het zuidwesten en de Ebrodelta in het noordoosten van Spanje het kwetsbaarst, maar ook het gebied tussen de provincies Gipuzkoa en La Coruña in het noordwesten van Spanje, het gebied tussen Huelva en Algeciras het gebied tussen Malaga en Barcelona lopen meer risico op overstromingen.

Klimaatakkoord waarschijnlijk voldoende effectief

Volgens het onderzoek van Climate Central zal wereldwijd in het jaar 2050 het gebied waar 300 miljoen mensen wonen ten minste één keer per jaar overstromen. In eerdere onderzoeken betrof dat nog 80 miljoen mensen. Volgens Benjamin Strauss, directeur van Climate Central, zouden de maatregelen die overeengekomen zijn in het klimaatakkoord van Parijs voldoende effectief moeten zijn om de ergste scenario’s in de toekomst te voorkomen, echter benadrukt hij dat dit niet met zekerheid te zeggen valt. Hoewel veel van de gevolgen van de klimaatverandering onomkeerbaar zijn, is het volgens Strauss nooit te laat om de schadelijke gevolgen voor de toekomst te reduceren.

Conditie van de ijskappen is cruciaal

De meest optimistische conclusie over de stijging van het zeeniveau zijn in het onderzoek gebaseerd op het feit dat conditie van de ijskappen in de komende decennia min of meer stabiel zal blijven. Echter, wanneer de conditie van de ijskappen in de komende decennia toch achteruitgaat zal dit in Spanje in het jaar 2100 voor meer dan 700 duizend mensen gevolgen hebben. Strauss merkt hierbij op dat het effect van de opwarming van de aarde niet direct te zien is in het smelten van de ijskappen. Net zoals een diepvries niet direct ontdooid is wanneer de stekker eruit wordt gehaald, is ook het effect van de klimaatverandering op de ijskappen pas na verloop van tijd zichtbaar. Het is daarom nu nog niet met zekerheid vast te stellen wat het effect van de huidige klimaatverandering op de langere termijn zal zijn.  

Reductie van de CO2-uitstoot

Volgens het onderzoek zal met een significante reductie van de CO2-uitstoot voor meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd aan het einde van deze eeuw een overstroming bespaard blijven. Als de CO2-uitstoot niet wordt gereduceerd, zal dit tot een stijging van de zeespiegel leiden en komen meer dan 40 miljoen mensen wereldwijd onder het zeeniveau te wonen.

Met het onderzoek hoop Climate Central overheden en burgers wakker te schudden voor de noodzaak om enerzijds de klimaatverandering tegen te gaan en anderzijds de nodige maatregelen te treffen voor de overstromingen die in de toekomst plaats zullen vinden.

Dit vind je misschien ook leuk