Grote stijging tijdelijke arbeidskrachten verwacht rond feestperiode

door admin
Grote stijging tijdelijke arbeidskrachten verwacht rond feestperiode

Uitzendorganisatie Randstad voorspelt in Spanje dit jaar zelfs een record van 450 duizend nieuwe arbeidskrachten te contracteren tussen eind november van dit jaar en eind januari van het volgend jaar. Dat is 5% meer dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Toen was de groei zelfs nog groter met een stijging van ruim 15% ten opzichte van 2017.

Uitzendorganisatie Adecco is nog optimistischer in hun voorspelling, zij verwachten een toename van 7,3% ten opzichte van het vorig jaar in het aantal tijdelijke arbeidscontracten. Dat komt neer op ongeveer 1,15 miljoen nieuwe arbeidskrachten. Maar ook hier is er sprake van een minder grote groei dan het vorig jaar, dat was toen 8,1%.

De groei van het aantal contractanten geldt voor alle Spaanse autonome regio’s, maar in welke regio’s de toename het grootst is, daarover verschillen de uitzendorganisaties van mening. Adecco ziet de grootste toename in Madrid (met 15%), gevolgd door Catalonië (met 9,5%), terwijl Randstad de Balearen (12,5%) en Canarische Eilanden (12,1%) bovenaan plaatst.

De meeste werkgelegenheid is te vinden in de logistieke en de transportsector, gevolgd door de horeca en de handelssector. Omdat het online-winkelen steeds populairder wordt, neemt de groei van de traditionele commercie minder snel toe en is de werkgelegenheid in de logistieke sector haast verdubbeld.  

Introductie Black Friday en Cyber Monday

De periode waarin een toename te zien is van het online-winkelen, wordt ook steeds langer. De kerstperiode is door de invoering van dagen als Black Friday (laatste vrijdag van november) en Cyber Monday (eerste maandag van december) een stuk langer geworden en daarmee is ook de werkgelegenheid gestegen die daar het gevolg van is.

Ook transportbedrijf Seur verwacht een stijging van de werkgelegenheid van 10% tussen eind november en eind januari, een periode waarin naar schatting 14 miljoen pakketten geleverd moeten worden. Alleen al op Cyber Monday, de dag waarop de grootste drukte wordt verwacht, zullen dit er ongeveer 630 duizend zijn. Om dit te kunnen realiseren zet Seur gedurende deze periode 2.700 extra werknemers in heel Spanje in.  

Minder positief voor het midden- en kleinbedrijf

Ook het midden- en kleinbedrijf verwacht in de feestmaanden meer arbeidscontracten te genereren. Voor deze sector echter betekenen dagen als Black Friday en Cyber Monday niet alleen maar een positieve ontwikkeling, de grote kortingen die in deze dagen gegeven mogen worden verkleint hun winstmarges aanzienlijk. Het afgelopen jaar deed maar 40% van de kleine en middelgrote ondernemers mee met het uit Amerika geïmporteerde concept, niet uit winstoverweging, maar om de zichtbaarheid en de verkoop tijdens de feestperiode garanderen.  

Dit vind je misschien ook leuk