Niveau van het Engels in Spanje loopt achter op rest Europese landen

door admin
Niveau van het Engels in Spanje loopt achter op rest Europese landen

Het niveau waarop Spanjaarden het Engels beheersen is, vergeleken met andere Europese landen, laag. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurostat naar het taalonderwijs in Europese landen. De lage positie die Spanje inneemt op de Europese lijst als het gaat om het leren van vreemde talen, is volgens Eurostat deels te wijten aan het grootschalige gebruik van het Spaans en het relatief lage bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

Weinig verbetering

Volgens het onderzoek is het niveau van het Engels in Spanje in tegenstelling tot andere Europese landen in de afgelopen tien jaar nauwelijks verbeterd. Het niveau van het Engels in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 34 jaar was tien jaar geleden in landen als Portugal, Italië en Griekenland gelijk aan dat van Spanje. Nu blijft Spanje ver achter bij diezelfde leeftijdsgroep in genoemde landen die, tien jaar later, een gevorderd niveau van het Engels beheerst.

Ranking

Het internationale taalonderwijsbureau Education First stelt ieder jaar een ranking op van het niveau van de Engelse taal in 100 landen, de EF English Proficiency Index. De ranking is gebaseerd op de resultaten van in totaal 2,3 miljoen tests die zijn afgenomen in deze landen. Van de 33 deelnemende Europese landen staat Spanje op een 25ste plaats. Wereldwijd neemt Spanje een 35ste plaats in. Zorgelijk is niet zozeer de lage notering in de ranking, maar eerder het feit dat er in de afgelopen jaren geen progressie in het niveau is geboekt.  

Volgens gegevens van Eurostat beheerste in 2007 46,6% van de Spanjaarden tussen de 25 en 64 jaar oud geen enkele vreemde taal. In 2016 was dit percentage nauwelijks gedaald en was in dat jaar 45,8%. In Portugal liggen deze percentages anders, in 2007 sprak 51% in die leeftijdscategorie geen enkele vreemde taal terwijl dat in 2016 nog maar 31% was. De meest geleerde vreemde taal binnen de EU is volgens Eurostat met grote afstand het Engels: 94% van de Europese middelbare scholieren leert Engels op school.

Inwoners van kleine landen spreken meer vreemde talen

Doorgaans worden in de kleinere niet-Engelstalige landen meer vreemde talen gesproken dan in de grotere landen. Frankrijk scoort bijvoorbeeld lager in de tests dan België en Duitsland scoort lager dan Oostenrijk. De landen die het hoogst scoorden in de niveautests Engels waren Nederland, Luxemburg en de Scandinavische landen.

De Spanjaarden spreken een taal die wereldwijd door 580 miljoen mensen wordt gesproken en daardoor een grote uitgevers-, audiovisuele en vertaalindustrie kent. In landen waar een minderheidstaal wordt gesproken zijn mensen het meer gewend om bijvoorbeeld series en bioscoopfilms in de originele taal zien. Engeland en Ierland bijvoorbeeld horen bij de 7 (van de 33) Europese landen waar nog minder frequent dan in Spanje een vreemde taal wordt beheerst. De overige vijf landen zijn Bulgarije, Albanië, Bosnië Herzegovina, Hongarije en Roemenië.

Optimistisch

Maureen McAlinden van de British Council in Spanje ziet het positiever in met andere gegevens van Eurostat: als er gekeken wordt naar het percentage van de bevolking dat een vergevorderd niveau van een vreemde taal heeft, stijgt de positie van Spanje richting het middenveld. Het onderwijs in de Engelse taal is volgens McAlinden, die zelf in 1996 naar Spanje kwam, in de afgelopen 20 jaar sterk verbeterd, ondanks dat dit niet noodzakelijkerwijs door het verplichte onderwijsprogramma is gebeurd. Volgens haar is er niet langer voornamelijk vraag naar beginnerscursussen op A1, A2 en B1 niveau, maar groeit de vraag nu ook naar cursussen op niveau B2 en C1. Bovendien kiezen meer dan 12 duizend Spaanse studenten voor het behalen van een academische graad in Engeland of studeren in een ander land buiten Spanje waar de voertaal op de universiteit het Engels is.

Dit vind je misschien ook leuk