Is Spanje voorbereid op eerste sneeuw?

door admin
Is Spanje voorbereid op eerste sneeuw?

Vandaag vindt er een omslag plaats in het weer en krijgen zeventien provincies in Spanje alvast te maken met een voorproefje op de winter. De dalende temperaturen zullen er vandaag en morgen voor zorgen dat de sneeuwgrens een stukje lager komt te liggen. Overdag zal het een stuk koeler worden en ’s nachts zal het in sommige delen van het Spaanse binnenland gaan vriezen.

Tot 10 cm sneeuw in de bergen in Noord-Spanje

Aemet laat weten dat vanaf vandaag de huidige sneeuwhoogte in de bergen lager zal komen te liggen. Er zal 5-10 cm sneeuw vallen in de bergen in het noorden van Spanje. Aan het eind van donderdag tot in de vroege vrijdagochtend zal de sneeuwhoogte waarschijnlijk afzakken naar zo’n 800 tot 1.000 meter en zal het boven de 1.000 a 1.200 meter behoorlijk gaan sneeuwen.

Code oranje en geel zijn afgegeven voor in totaal zeventien provincies en Melilla. Er is zo’n 5 tot 10 cm sneeuw voorspeld in met name het noordwesten van Spanje, in het Cantabrisch gebergte in León, Avíla en Segovia, het Cantabrisch gebergte in Asturië en in de bergen bij Lugo en Ourense. Voor deze gebieden is code geel afgegeven door Aemet.

Code oranje door metershoge golven in het noorden

Een ander belangrijk weerfenomeen zijn de stormen op zee in het noorden. Code oranje is afgegeven voor de kust van A Coruña, Asturië, Cantabrië, Biskaje en Guipúzcoa. Harde rukwinden met windkracht 7 en 8 en golven van 5 a 6 meter hoog teisteren de komende 48 uur de kustplaatsen in het noorden van Spanje.

Code geel voor kustplaatsen en Balearen

Code geel geldt voor de kustplaatsen Almería, Granada, Lugo, Pontevedra, Melilla, Castellón en Valencia waar de intensiteit minder zal zijn dan in het noorden, maar nog steeds voldoende voor code geel. Aemet gaf ook code geel af voor windvlagen in de bergen bij Madrid, Almería en voor de kust bij Granada. Ook is er zware regenval voorspeld van minimaal 20 liter per vierkante meter per uur op Mallorca en Menorca.

Hoewel het in het zuiden, maar ook een deel van het oosten van Spanje nog steeds fijn vertoeven is, heeft de winter nu toch wel zijn intrede gedaan in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk