Weekendtip het Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe

door admin
Weekendtip het Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe

In de autonome regio Extremadura ligt in het mooie dorpje Guadalupe het indrukwekkende Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe (Koninklijk Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe). Dit was de plaats waar de Katholieke Koningen van Spanje Christoffel Columbus ontvingen voordat hij aan zijn ontdekkingsreis begon. In 1493 keerde Columbus terug naar Guadalupe om Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe te bedanken voor de succesvolle reis die hij had gemaakt.

Het klooster, gebouwd tussen de veertiende en de achttiende eeuw, symboliseert de overwinning op de Moorse bezetting en de ontdekking van de Nieuwe Wereld door Columbus. Sinds 1993 is het klooster en de bijbehorende kathedraal opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bedevaartsoord

De legende die ten grondslag ligt aan het klooster gaat over de herder Gil Cordero die in het veld zijn zoekgeraakte koe levenloos terugvond. Op het moment dat hij een kruis maakte op de borst van het beest verscheen Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe en gaf hem de opdracht om precies op die plaats te gaan graven totdat hij haar beeltenis zou aantreffen die daar verscholen zou liggen sinds de inval van de Moren in Spanje. Op deze plaats werd een kapel gebouwd waar mensen op bedevaart naartoe trokken en die, in opdracht van de Spaanse koning Alfons XI, zou uitgroeien tot het huidige klooster en de kathedraal.

Bouwwerk met verschillende stijlen

De buitenkant van het klooster, gelegen in het groene bergachtige landschap van de rivier de Taag, doet met zijn torens aan als een vestigingswerk en herbergt een aanzienlijk aantal interessante en waardevolle schatten waaronder 11 schilderijen van de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán. Omdat de bouw van het klooster ruim drie eeuwen in beslag nam, zijn verschillende architectonische stijlen terug te zien: gotisch, renaissance, mudéjarstijl, barok en neoklassiek.

Zes musea

Het klooster telt liefst zes musea, waaronder het Museo de Bordados met een indrukwekkende collectie religieus borduurwerk op onder andere mijters, misgewaden en mantels. In het Museo de Libros Mineados worden handgemaakte koorboeken tentoongesteld met houten en bronzen omslagen met een gewicht van wel 50 kilo. In een derde museum, het Museo de Bellas Artes, zijn niet alleen drie werken van El Greco en Goya te zien, maar is ook een levensgroot Dode Christusbeeld van de Vlaams-Spaanse beeldhouwer Egas Cueman (eerste helft 15e eeuw-18 september 1495) te bewonderen. Aan de prachtig gedecoreerde muren van de sacristie hangen acht schilderijen van Francisco de Zurburán, en nog eens drie van zijn hand zijn te bewonderen in de kapel San Jerónimo. De eenvoud en donkere kleuren op deze werken werden door Zurburán gebruikt om de nederigheid en minachting van de wereld te illustreren.

Beeldje van de zwarte madonna

Het belangrijkst is natuurlijk het beeldje van Nuestra Señora de Guadalupe, een zwarte madonna, beschermheilige van alle Spaanstaligen, van nauwelijks 60 centimeter groot dat vlak voor het verlaten van het klooster te zien is.

Een bezichtiging van het klooster en de kathedraal is alleen mogelijk met een Spaanstalige rondleiding. Meer informatie: Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe. 

Dit vind je misschien ook leuk