Spanje op nummer zes van gelukkigste landen binnen de EU

door admin
Spanje op nummer zes van gelukkigste landen binnen de EU

In het onderzoek van Eurostat, uitgevoerd in 2018, werd aan EU-burgers gevraagd of ze zich in de afgelopen vier weken altijd, meestal, soms, heel soms of nooit gelukkig voelden. 76% van de Nederlanders, Belgen, Oostenrijkers en Finnen beantwoordden deze vraag met “altijd”, of “meestal”. In Spanje gaf 72% van de ondervraagden dit antwoord. Als enkel gekeken wordt naar het percentage mensen dat “altijd” als antwoord gaf, staat Spanje bovenaan met 29%. Dat is bijna hetzelfde percentage (28%) als dat van de Letten die aangaven “heel soms” of “nooit” gelukkig te zijn geweest in de afgelopen vier weken.

Moeilijk te meten

Geheel objectief zijn de uitkomsten van het onderzoek uiteraard niet. Dat valt ook op te maken uit de verschillende uitkomsten van verschillende onderzoeken rond dit onderwerp. Factoren als eerlijkheid, sociale wenselijkheid, de omvang van de onderzoekgroep of simpelweg het humeur van de respondent op het moment van ondervragen zullen de uitkomsten beïnvloeden.  

Geld maakt niet altijd gelukkig

Actuele politieke of maatschappelijke situaties lijken nauwelijks invloed te hebben op het geluksgevoel van de EU-burgers. Spanje, het EU-land met de hoogste levensverwachting en tegelijkertijd met het op één na hoogste werkloosheidscijfer, is het enige Zuid-Europese land dat bovengemiddeld gelukkig is. De Noord- en Midden-Europese landen die doorgaans een hoger bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking hebben, scoren als het om gelukkig zijn gaat lager dan de Polen en de Spanjaarden.

Helemaal onder aan de rij staan de landen waar het verband tussen inkomen en gelukkig zijn wel weer opgaat. In Litouwen, Bulgarije, Kroatië, Letland, Roemenië en Griekenland geeft minder dan de helft van de respondenten aan zich in de afgelopen vier weken gelukkig te hebben gevoeld.  

Cijfer voor eigen leven

Eurostat onderzocht ook de tevredenheid over het eigen leven waarbij de respondenten dit met een cijfer tussen de 0 en de 10 moesten beoordelen. De Finnen beoordeelden hun leven het positiefst met gemiddeld een 8,1; gevolgd door de Oostenrijkers met een 8,0; en de Denen, Polen en Zweden met een 7,8. De Bulgaren, Kroaten, Grieken en Letten beoordeelden hun eigen leven het minst goed met een cijfer onder de 6,5. De Spanjaarden scoren precies op het Europese gemiddelde van een 7,3 als het om hun eigen leven gaat. Dat is bijna een halve punt meer dan in 2013, de laatste keer dat dit onderzoek werd uitgevoerd.  

Spanjaarden tevreden over eigen sociale leven

De tevredenheid van de Europeanen over de eigen financiële situatie wordt beoordeeld met een 6,5, dat is een halve punt meer dan in 2013. Het eigen sociale leven wordt beoordeeld met een 7,9; dat is een verbetering van één tiende punt ten opzichte van 2013. De Spanjaarden zijn minder tevreden over hun financiële situatie dan het Europese gemiddelde en beoordelen dit met een 6,3. Het sociale leven echter is weer boven het Europese gemiddelde en wordt door de Spanjaarden beoordeeld met een 8,2.

Dit vind je misschien ook leuk