Spaanse overheid streeft naar vijf miljoen elektrische auto’s in 2030

door admin
Spaanse overheid streeft naar vijf miljoen elektrische auto’s in 2030

Domínguez Abascal noemt het een “ambitieus plan” en hoopt dat dit streven reëel zal blijken. De staatssecretaris liet eerder al weten dat hij het noodzakelijk acht te investeren in de infrastructuur van laadpalen voor elektrische auto’s. Nederland is momenteel met 37 duizend stuks het land met het grootste aantal laadpalen. In Spanje zijn dit er nu nog 4,5 duizend.

CO2-uitstoot moet omlaag

In het plan is ook opgenomen dat er restricties moeten komen voor het autoverkeer in steden met meer dan 50 duizend inwoners.  In 2050 moet volgens de staatssecretaris de CO2-uitstoot gereduceerd zijn conform de richtlijnen die de Europese Unie heeft opgesteld.

Volgens gegevens van de Spaanse overheid is 27% van de CO2-uitstoot afkomstig van het gemotoriseerde verkeer. Samen met de uitstoot afkomstig van de energiesector en de industrie stijgt dit percentage naar 70%. Daarom moet volgens Domínguez bij het reduceren van de CO2-uitstoot en de transformatie naar een duurzame economie de focus op deze drie sectoren liggen. Het energieverbruik moet bovendien omlaag omdat 74% van de primaire energie wordt geïmporteerd, hetgeen een grote druk op de overheidsuitgaven legt.

Impuls voor de economie

In een door autofabrikant Nissan gepubliceerd rapport wordt vermeld dat de tendens van het rijden op elektriciteit, de infrastructuur van de oplaadpunten en de zelfsturende auto, het aandeel van de autosector in het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) zal verhogen van 10% naar 15%. Dit houdt volgens verschillende onderzoeken (Accenture, Consultora SBD+GSNA en het Europese Parlement) in dat deze sector tot het jaar 2030 de economie 190 miljoen euro gaat opleveren.

Dit vind je misschien ook leuk