Honderd amforen uit Romeinse tijd volledig intact gevonden voor kust Spanje

door admin
Honderd amforen uit Romeinse tijd volledig intact gevonden voor kust Spanje

Als voedsel op de juiste manier wordt verpakt dan kan het maanden, jaren en soms zelfs eeuwen goed blijven. Dat is gebeurd met zo’n honderd amforen, een soort kruiken met twee oren die naar onderen smal toelopen, uit de Romeinse periode. Meestal werden amforen gebruikt om vloeistoffen zoals olie en wijn in te bewaren en vervoeren, maar geregeld werd ook graan in deze amforen opgeslagen.

Amforen bewaard gebleven in klein schip

Afgelopen zomer trof een duiker een scheepswrak aan voor de kust van Mallorca. Begin oktober bleek dat er circa honderd amforen in het ruim van het scheepswrak lagen. Deze amforen waren blijkbaar zo goed opgeslagen dat ze nog in perfecte staat waren. Het kleine schip uit de Romeinse tijd zou rond de 3e eeuw na Christus schipbreuk hebben geleden. Het zou voedsel en de speciale Romeinse vissaus ‘garum’ in amforen hebben vervoerd van (destijds) Hispanië naar delen van het Romeinse keizerrijk.

In 1.800 jaar tijd nauwelijks veranderd

De amforen zijn qua uiterlijke kenmerken in 1.800 jaar niet eens zo ingrijpend veranderd. Het is zelfs mogelijk om de inscripties op de buitenkant van de amforen te lezen. De amforen van klei werden door maritiem onderzoeksinstituut Instituto Balear de Estudios de Arqueología Marítima gevonden en onderzocht. Volgens het instituut werd in deze amforen olijfolie, wijn en Romeinse garum vervoerd.

Romeinse delicatesse uit Spanje

Romeinse garum werd gemaakt van visresten die in diverse Spaanse kustgebieden in de zon werden klaargemaakt. De saus werd voornamelijk gebruikt om eten op smaak te brengen, maar had vaak ook geneeskundige en cosmetische toepassingen. 

Tot op heden zijn er nog steeds overblijfselen van bereidingsplaatsen van deze Romeinse vissaus te vinden in Spanje. Voornamelijk bevinden deze zich in de kustgebieden bij Málaga en Cádiz. Ook in Cartagena en op de Balearen werd deze Romeinse delicatesse veelvuldig bereid.

Dit vind je misschien ook leuk