Spanje waarschuwt voor teveel kwik in vis

door admin
Spanje waarschuwt voor teveel kwik in vis

In de gids wordt nu aangeraden om niet meer dan drie of vier keer per week vis te eten om vergiftiging wegens een te hoge inname aan kwik te vermijden. Daarbij dient men witte en blauwe vissoorten af te wisselen. Kinderen tot tien jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven wordt helemaal afgeraden vissoorten te eten die een hoog gehalte aan kwik bevatten. Het gaat hier om zwaardvis, alle haaiensoorten, rode tonijn en snoek. Kinderen die nog in de groei zijn zouden de genoemde soorten maximaal een keer per maand mogen eten. 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, waar Aesan onder valt, is het nog steeds gezond om vis te eten, maar met mate. In een persbericht formuleert Aesan het als volgt: ‘Vis bevat mineralen en voedingsstoffen die kinderen juist nodig hebben in hun fysieke ontwikkeling, maar de consumtie van teveel kwik kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.

Welke vis nog wel gewoon te eten?

Vissoorten met een laag gehalte aan kwik zijn de volgende: schelvis, ansjovis, ansjovis, haring, kabeljauw, kokkels, makreel, inktvis, garnalen, krab, karper, inktvis, choco, sepia, inktvis, rivierkreeft, coquina, goudbrasem, sprot, garnalen, horsmakreel, kreeft, garnalen, tong, zeebaars, mossel, wijting, heek, navaja, oester, heilbot, octopus, garnalen, zalm, sardine, sardinela, sardinopa, schol en forel.

Dit vind je misschien ook leuk