Bedrijf in Spanje wil CO2-uitstoot compenseren met eigen duurzaamheidscampagne

door admin
Bedrijf in Spanje wil CO2-uitstoot compenseren met eigen duurzaamheidscampagne

Het initiatief voor deze campagne komt van de start-up One Oak, zij verkopen onder andere duurzame horloges en tassen. Hoewel ze als bedrijf in de detailhandel de uitstoot van CO2 niet volledig kunnen voorkomen, doen zij wel de belofte dat voor elk product dat zij via internet verkopen er een nieuwe boom wordt geplant.

Ongeveer 100.000 mensen hebben zich beschikbaar gesteld om als vrijwilliger mee te doen aan de duurzaamheidscampagne van One Oak. In totaal zullen er zo’n 90.000 nieuwe bomen worden geplant in gebieden in de vijf autonome regio’s Andalusië, Catalonië, Galicië, Madrid en Valencia. In elk gebied zullen minstens 15.000 nieuwe bomen worden geplant.

Catalonië

Aanstaande zaterdag rond 10.00 uur zal de eerste dag zijn waarop het natuurgebied in Calafell (Catalonië) worden herbebost. In Calafell hebben zo’n 25.000 mensen zich aangemeld om mee te helpen voor het planten van zo’n 5.000 nieuwe bomen. In februari 2020 worden in een tweede fase nog eens 4.000 bomen geplant. Het doel is om de biodiversiteit te herstellen na de bosbrand in 2016 waarbij 11 hectometer bos werd vernietigd.

Madrid

Op dezelfde dag zullen ook Madrid in eerste instantie zo’n 1.000 nieuwe bomen worden geplant. De herbeplanting zal plaatsvinden in Paracuellos del Jamara, vlakbij terminal 4 van vliegveld Adolfo Suares Madrid-Barajas. De vervuiling afkomstig van vliegveld Barajas in Madrid heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal bestaande bomen is gestorven. Vandaar dat zaterdag een start wordt gemaakt met het planten van nieuwe bomen.

Galicië en Andalusië

In Galicië wordt er op zondag 17 november gestart met het planten van 1.500 nieuwe bomen in het gebied van Concello as Neves. Uiteindelijk zullen in Galicië zo’n 12.000 nieuwe bomen worden geplant. Veel bos is in 2017 verwoest door de bosbranden in die tijd. Vanwege dezelfde bosbranden zullen ook nieuwe bomen worden geplant in het gebied van het nationaal park van Doñana in Andalusië.

Valencia

In de provincie Alicante gaan vrijwilligers aan de slag met het herstellen van de bodem naar aanleiding van de overstromingen en branden die regio Valencia te lijden heeft gehad in 2006 en 2009. Nadat de bodem weer klaar is gemaakt voor nieuwe bomen, zullen vrijwilligers ook hier aan de slag gaan met het opnieuw planten van jonge bomen.

Inspiratie voor anderen

Directeur Guillermo Íñiguez van One Oak vertelt dat hij met deze campagne een inspiratie hoopt te zijn voor vele mensen en te laten zien dat we samen voor grote veranderingen kunnen zorgen als het gaat om de gezondheid van de planeet. Met deze campagne wil One Oak laten zien dat het ook in de mode-industrie mogelijk is om duurzaam bezig te zijn.

Hoe werkt het?

One Oak biedt aan dat klanten, nadat ze via de website een product hebben gekocht, hun naam registreren en kiezen uit een van de vijf herbeplantingsprojecten (die staan voor de vijf autonome regio’s) waarna ze een foto ontvangen van de boom die namens hen is geplant.

Alle bomen zijn afkomstig van lokale kwekerijen en elke boom neem zo’n 200 kilo aan CO2 op. One Oak wil hiermee de uitstoot van de productie en het transport van hun artikelen compenseren.

Dit vind je misschien ook leuk