Aandelenindex Ibex-35 reageert nauwelijks op politieke situatie

door admin
Aandelenindex Ibex-35 reageert nauwelijks op politieke situatie

In februari 2016 reageerde de beursindex van Madrid na het akkoord tussen de PSOE en Ciudadanos nog met een flinke daling van 3,1%. Nadat vorige week bekend werd dat partijleiders Sánchez en Iglesias elkaar alsnog gevonden hadden in een gezamenlijk regeerakkoord, was de daling van de beursindex maar 0,87%.

In 2016 echter herstelde de daling van de index zich binnen twee dagen nadat het regeerakkoord gesloten was met een stijging van 0,99%, terwijl de index nu, drie dagen na het ondertekenen van het akkoord, gedaald is met 2,29%. In juni 2018, toen de PSOE een motie van wantrouwen indiende tegen de regerende PP wegens de zaak-Gürtel en Pedro Sánchez als nieuwe premier aantrad, reageerde de Ibex na drie dagen met een stijging van 2,33%

Internationalisering Spaanse bedrijven

Volgens Carlos Mendoza van Altair Finance hebben beslissingen van bijvoorbeeld de president van de Europese Centrale Bank of president Trump meer invloed op dalingen en stijgingen van de Ibex dan de minister-president van de Spaanse regering. Ook volgens Jaume Puig, directeur van de financiële instelling GVC Gaesco Gestión, is de Ibex steeds minder gevoelig voor de politieke situatie in Spanje. In de afgelopen jaren is er een explosief internationaliseringsproces gaande van de Spaanse zwaargewichten uit de Ibex-35 die nu voor een belangrijk deel hun winst buiten Spanje genereren.

Mendoza merkt daarbij op dat de samenstelling van de huidige Ibex-35 dan ook geen adequaat beeld geeft van de economische situatie in Spanje. Van de in totaal 21 sectoren binnen de Spaanse economie zijn er maar 9 vertegenwoordigd in de Ibex-35. Zo maakt de toeristische sector, die liefst 15% van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) uitmaakt, nauwelijks 1% uit van de Ibex-35. Omdat 46% van de Spaanse aandelenmarkt in handen is van buitenlandse beleggers, reageert de beurs ook sterker op internationale beursontwikkelingen dan op de nationale politieke ontwikkelingen.

Toen de Ibex in 2016 met 3,1% daalde na het ondertekenen van het regeerakkoord tussen de PSOE en Ciuadadanos, was dit volgens analisten voornamelijk toe te schrijven aan de fluctuerende olieprijzen op dat moment. In de afgelopen week leek het akkoord weinig directe invloed te hebben op de Ibex, die een dag later alsnog een daling liet zien. Deze daling schrijven analisten toe aan de dreiging van de Amerikaanse president Trump om de douanetarieven voor China te verhogen.

Daling van beursindex na verkiezingen volgt de internationale tendens

Als gekeken wordt naar het gedrag van de Ibex in de eerste dagen na de laatste tien landelijke verkiezingen in Spanje, kan gesteld worden dat in bijna alle gevallen een daling is waargenomen. De enige keer dat dit niet gebeurde was in april van dit jaar toen een stijging van 0,12% te zien was. De grootste daling, van 5,2%, werd geregistreerd na de verkiezingen van 1996 toen Felipe Gonzalez voor de PSOE de verkiezingen won. De kleinste daling van de Ibex na een verkiezingsuitslag is die van afgelopen maandag toen de PSOE als grootste partij uit de bus kwam.

Volgens Altair Finance was de tendens van de Ibex op acht van de tien maandagen na de laatste landelijke verkiezingen in Spanje dezelfde als die van de Amerikaanse beursindex Standard&Poors 500.

Dit vind je misschien ook leuk