Spanje bereidt zich voor op 25e klimaattop Verenigde Naties

door admin
Spanje bereidt zich voor op 25e klimaattop Verenigde Naties

Begin november maakte de Verenigde Naties bekend dat de 25e klimaattop in Spanje zal worden gehouden. Een paar dagen daarvoor zag Chili af van de organisatie van de klimaattop vanwege de aanhoudende protesten in Santiago.

Wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd?

Tijdens de klimaattop zullen er maximaal 20.000 bezoekers worden verwacht en de organisatie verwacht 65.000 ton aan CO2-uitstoot te produceren. Volgens bronnen van het Ministerie van Ecologische Transitie aan de Spaanse nieuwssite Europapress kan de Spaanse overheid een nauwkeurige schattig maken zodra er precies bekend is hoeveel mensen zullen deelnemen aan de klimaattop, hoe de logistiek zal worden geregeld en welke activiteiten er op welke plekken zullen worden gehouden.

De laatste jaren wordt verwacht dat het gastland de totale CO2-uitstoot van de klimaattop – denk hierbij aan het invliegen van medewerkers en gasten en het organiseren en inrichten van de locatie en faciliteiten – compenseert. Zodra deze cijfers definitief en bekend zijn, heeft Spanje aangegeven de CO2-uitstoot te compenseren door middel van gecertificeerde reductieprojecten die de regering zal verwerven en welke door ontwikkelingsbanken worden gestimuleerd.

Organisatie klimaattop in handelsbeurs IFEMA Madrid

De klimaattop van de VN zal worden gehouden in handelsbeurs IFEMA in Madrid en de top neemt in totaal meer dan 100.000 vierkante meter in beslag naast de 13.000 vierkante meter aan congrescentra en vergaderzalen. De ruimte van 100.000 vierkante meter zal worden verdeeld in een blauwe zone waar de onderhandelingen en de formele evenementen van de VN plaatsvinden. Ook is er een groene zone voor het maatschappelijke middenveld en burgerinitiatieven voor het klimaat van organisaties zoals Acción Sectorial por el Clima, Sociedad civil organizada, Juventud, Innovación y Ciencia en Espacio Chile-España.

Het voorbereiden van de klimaattop, het opzetten van de ruimtes en klaarmaken van de stands en vergaderzalen is afgelopen 17 november gestart. Dit was ook de laatste datum waarop bedrijven zich konden aanmelden om deel te nemen aan de klimaattop. Deelnemende bedrijven krijgen tijdens deze klimaattop de kans om op de beurs te laten zien wat zij doen voor het klimaat en om zichtbaar te worden voor alle bezoekers van de top.

Zeshonderd vrijwilligers

Om de klimaattop goed te laten verlopen heeft de gemeente van Madrid vierhonderd vrijwilligers via het platform ‘Voluntarios por Madrid’ geworven. Naast deze vierhonderd vrijwilligers zal de conferentie van de klimaattop tweehonderd extra vrijwilligers leveren. Deze vrijwilligers waren al opgeleid voor de 25e editie van de klimaattop die in Santiago zou worden gehouden en zullen voor begin december vanuit Chili overkomen naar Madrid.

Spanje organiseert klimaattop binnen een maand in plaats van anderhalf jaar

Uitvoerend directeur van IFEMA, Clemente González Soler, vertelt dat ze nu in een race tegen de klok verwikkeld zijn. De organisatie wil het liefst op 25 november klaar zijn voor de start van de klimaattop. “We doen in een kleine maand hetzelfde als wat je normaal in anderhalf jaar tijd doet bij het organiseren van een VN-klimaattop. Dit lijkt onmogelijk maar omdat IFEMA zulke goede technische faciliteiten en organisatorische teams heeft, die zich ontzettend enthousiast inzetten voor de organisatie van deze klimaattop, gaat het ons lukken. De klimaattop in Madrid gaat een groot succes worden,” aldus González Soler.

Dit vind je misschien ook leuk