Consumptie e-sigaret onder Spaanse jongeren in twee jaar tijd verdubbeld

door admin
Consumptie e-sigaret onder Spaanse jongeren in twee jaar tijd verdubbeld

Ondanks dat er al langere tijd gewaarschuwd wordt voor de risico’s van de e-sigaret voor de gezondheid, neemt het aantal jongeren dat in de verleiding komt het toch te proberen toe. In het laatste onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren Estudes 2018/2019, gaf bijna 48,4% van de middelbare scholieren aan wel eens een e-sigaret te hebben gerookt, terwijl dit in het onderzoek van twee jaar geleden nog maar 20% was.

Antitabakscampagne

Minister van Volksgezondheid María Luisa Carcedo spreekt van een ‘aanzienlijke toename’ en een ‘waarschuwing voor de volksgezondheid’. Om het probleem aan te pakken heeft ze een campagne gelanceerd waarin alle tabakssoorten even schadelijk worden geacht en de boodschap luidt dat iedere vorm van roken, dus ook de waterpijp en de e-sigaret, dodelijk is. Daarbij onderzoekt het ministerie de mogelijkheid de tabakswet aan te scherpen om reclames, verkoop en consumptie van alle tabakssoorten aan banden te leggen zoals nu al in een aantal autonome regio’s het geval is.

Uit het onderzoek blijkt dat het roken van e-sigaretten populairder is onder jongens dan onder meisjes. Ook onder de groep jongeren die al tabakssigaretten rookten is de e-sigaret populair: 75% van hen kiest voor de e-sigaret. Maar 9,7% van de ondervraagde jongeren zegt voor de e-sigaret te kiezen om van de traditionele rookverslaving af te komen.

Stijging cannabisconsumptie

Ook het roken van cannabis is onder de jongeren in de afgelopen twee jaar toegenomen van 1,8% naar 5,4%. Marihuana is nog steeds de meest geconsumeerde illegale drug in Spanje; 33% van de jongeren heeft het wel eens geprobeerd en 20% deed dit nog in het afgelopen jaar. De meeste jongeren zijn nog steeds van mening dat gewone tabak schadelijker is voor de gezondheid dan marihuana. 68% van de ondervraagden geeft aan dat marihuana, ondanks het verkoopverbod, eenvoudig te verkrijgen is. Als het gaat om dagelijkse tabaksconsumptie geeft 9,8% van de jongeren aan iedere dag te roken. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van het vorig jaar.

Alcohol populairste drug

Alcohol blijft de meest geconsumeerde drug onder Spaanse jongeren. Bijna 78% van de middelbare scholieren heeft wel eens alcohol gedronken. Het aantal jongeren dat dagelijks alcohol drinkt binnen deze groep is in de afgelopen twee jaar wel gedaald van 67% naar 58%. Opmerkelijke uitkomst in het onderzoek is de stijging van het percentage jongeren dat aangeeft in de afgelopen maand dronken te zijn geweest; twee jaar geleden was dit 21,8%, in het laatste onderzoek was dit 24,3%. Dat wijst op de tendens dat er per keer grotere hoeveelheden alcohol worden gedronken.

Nauwelijks cocaïnegebruik onder Spaanse jongeren

Een positieve uitkomst van het onderzoek is een historische daling van de cocaïneconsumptie in de afgelopen twee jaar: minder dan 1% van de ondervraagde jongeren geeft aan dit geprobeerd te hebben in de afgelopen maand.

Als laatste werd de jongeren naar niet-consumptieve verslavingen gevraagd. Liefst 82,2% van de ondervraagden geeft aan in het afgelopen jaar wel eens gegamed te hebben. 10% van de jongeren heeft geld ingezet bij online games, 23% deed dit buiten de deur in een gamehal en 20% van de jongeren vertoont compulsief internetgedrag.

Dit vind je misschien ook leuk