Sneeuw veroorzaakt schade aan grootste boom ter wereld in Spanje

door admin
Sneeuw veroorzaakt schade aan grootste boom ter wereld in Spanje

De beschermingsorganisatie van monumentale bomen van el Bierzo liet gisteren weten dat de Campano de Villar de Acero, de kastanjeboom in Villafranca del Bierzo (Castilië en León), ernstig is beschadigd door de grote hoeveelheid sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen. De Campano de Villar de Acero is niet zomaar een grote boom; deze boom is officieel de grootste kastanjeboom ter wereld en staat bekend als de dikste boom van het Iberisch schiereiland. De boom is zo’n 30 meter hoog en de boomstronken zijn langer dan 16 meter.

Ernstige schade aan grootste kastanjeboom ter wereld

De afgelopen dagen is er veel sneeuw gevallen in Castilië en León wat er eerder deze week al voor zorgde dat de boom een groot deel van zijn blad verloor. Het gewicht van de sneeuw op de takken heeft gisteren op zes plekken gezorgd voor ernstige schade aan de boomstructuur waardoor grote stukken schors en lange takken zijn afgebroken.

Vertrouwen in overlevingskansen maar wel roep om plan

Woordvoerder Antonio Nespral van de beschermingsorganisatie vertelt: “De boom is al ruim achthonderd jaar oud en heeft in de loop der jaren al veel moeilijke weersomstandigheden doorstaan. De boom heeft zelfs een brand overleefd. Ondanks dit bleef de boom altijd leven.” Precies hierom laat Nespral vanuit de organisatie, die zich inzet voor monumentale bomen, weten vertrouwen te hebben in het feit dat de boom ook deze aanslag zal overleven.

Nespral vervolgt zijn verhaal: “Helaas is de boom wel voor een deel beschadigd en daarom wil ik de gemeente van León vragen om met een plan te komen voor het behoud van deze legendarische boom, die deel uitmaakt van de geschiedenis van el Bierzo.”

Meer regen en sneeuw richting Spanje

Eerder deze week werd bekend dat de kou plaatsmaakte voor veel regen in Spanje. Vanochtend melde de Spaanse weerdienst Aemet dat er een nieuw regenfront met veel wind op Spanje afkomt. De regen zal Spanje donderdag later in de middag bereiken en zal tot en met zaterdag aanhouden.

Aemet waarschuwt voor veel regen en zelfs stortbuien voornamelijk op vrijdag. Op vrijdag wordt regen in heel Spanje voorspeld maar de hevigste regenval is voorspeld in Galicië, het zuiden van Andalusië en in de grotere gebergten van Spanje, voornamelijk in het westen van het Sistema Central en in de Pyreneeën. Zaterdag zal de regen iets meer richting het noordoosten trekken en zullen ook de Balearen last krijgen van veel regen.

De sneeuw zal aanhouden en naar verwachting zelfs toenemen in de hoger gelegen bergen tussen de 1.400 en 2.000 meter in het midden en noorden van Spanje en vanaf 2.000 meter in het zuiden van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk