Spanje sluit 2019 af met record buitenlandse toeristen

door admin
Spanje sluit 2019 af met record buitenlandse toeristen

Het toerisme in Spanje lijkt een nieuw record te gaan vestigen. In 2019 hebben tot nu toe 83,4 miljoen buitenlanders vakantie gevierd in Spanje. Met 0,7 procent meer bezoekers dan ooit, wordt dit een nieuw record voor het toerisme in Spanje. Ondanks dit nieuwe record laat minister Reyes Maroto weten dat het toerisme in eigen land behoorlijk in elkaar is geklapt, mede door de gebeurtenissen van de afgelopen periode in Catalonië.

Ondanks negatieve factoren toch groei voor buitenlands toerisme in Spanje

2019 is niet het eerste jaar waarin een record is bereikt voor het toerisme in Spanje. Dit jaar is het zesde achtereenvolgende jaar dat het buitenlands toerisme in Spanje is gegroeid. Dit ondanks diverse tegenslagen die effect hadden kunnen hebben op de toeristische sector, zoals de nog steeds in behandeling zijnde Brexit, het faillissement van de Britse touroperator Thomas Cook, de rellen na het proces tegen de Catalaanse separatistische leiders, de vertraging in de economie en de aantrekkingskracht van andere goedkopere vakantiegebieden aan de Middellandse Zee.

De uitgaven van toeristen zullen naar schatting stijgen tot bijna 92.000 miljoen euro, zo’n 2,7 procent meer dan vorig jaar. Ondanks de stagnerende economie bewijzen deze cijfers wederom de kracht van de toeristische sector in Spanje.

Spanje op tweede plek van meest bezochte landen ter wereld

Spanje is – na Frankrijk – het meest bezochte land ter wereld en het toerisme is van vitaal belang voor het land. Het toerisme beslaat bijna 12 procent van het BBP. De uitspraak in het proces tegen de Catalaanse separatistische leiders heeft er niet voor gezorgd dat buitenlanders geen vakantie meer kwamen vieren in Catalonië. Het heeft wel effect gehad op het nationaal toerisme. Cijfers tonen aan dat de Spanjaarden in deze periode besloten om hun vakantie niet in Catalonië door te brengen.

De grootste stroom aan vakantievierders in Spanje komt uit Groot-Brittannië en Duitsland. In 2019 is de toeristenstroom uit deze twee landen weliswaar iets gedaald maar dit werd gecompenseerd door meer toeristen uit de Verenigde Staten en Azië.

Cijfers nog niet compleet

Minister Maroto benadrukt dat het rapport van het Ministerie gaat over de resultaten van het toerisme die tot op heden bekend zijn. De 25e editie van de klimaattop van de Verenigde Naties en toeristen die Kerstmis komen vieren in Spanje zijn nog niet meegenomen in deze cijfers.

Dit vind je misschien ook leuk