Spaanse ondernemer genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

door admin
Spaanse ondernemer genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Daarnaast runt hij Hispanic- American Collega (HAC), een handelsschool met sociale geest die inmiddels vestigingen heeft in Buenos Aires, Madrid, Málaga, Sevilla, Murcia en binnenkort ook in Washington en Azië. Uit de activiteiten van Cazorla voor HAC werd de stichting die leiderschap promoot en al 5.000 studiebeurzen gaf aan Spaanstalige leiders opgericht.

Deze Inspiring Committed Leaders Foundation heeft de New York Summit als een van zijn vele projecten die recent al zijn derde editie beleefde. Cazorla wist het voor elkaar te krijgen daar directe familieleden van de Kennedy’s, van Martin Luther King, Nelson Mandela en de dochter van Malcolm X bijeen te krijgen. Deze families speelden een grote rol in het gevecht voor de sociale rechten en vrijheden in de vorige eeuw, waar de Amerikaanse burgers nu van kunnen genieten. 

Tijdens de New York Summit werd een mondiaal pact voor vrede getekend en volgens Cazorla gaat het om een ‘sociaal experiment’. Hij zei verder het te zien als ‘een mogelijke manier om de wereld te verbeteren door anderen te inspireren beter te zijn, te vechten voor een betere en rechtvaardiger wereld’ en daarom gelooft Cazorla dat ‘het belangrijk is personen erbij te hebben die bepalend zijn geweest voor onze levens en dat we via deze luidspreker worden gevolgd in de paradigmaveranderingen die onze samenleving nodig heeft om de grote uitdagingen aan te gaan waarmee we worden geconfronteerd.’

Met zijn initiatieven ontving Cazorla al diverse prijzen en benoemingen zoals die tot Ambassadeur van de Vrede door de Organización de las Américas de la Excelencia Educativa, een Groene Medaille van de internationale organisatie FUNEMA in Colombia en de prijs voor Leider van het jaar in 2019 op de Rome Innovation Summit. Tot slot is hij nu genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede 2020 vanwege zijn internationale sociale bijdrage aan vrede en beter onderling begrip via zijn ondernemingen en initiatieven.

Er zijn dit jaar 301 kandidaten voor de Nobelprijs voor de vrede. De bekendsten onder hen zijn de Amerikaanse president Donald Trump, en klimaatactiviste Greta Thunberg. 223 personen en 78 organisaties zijn genomineerd. Ook de jonge vredesactivisten Hajer Sharief uit Libië, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong worden vaak genoemd. Genomineerde organisaties zijn onder meer Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition. Jaarlijks op 10 december worden de Nobelprijzen uitgereikt in Zweden (Stockholm), behalve de Nobelprijs voor de Vrede, die wordt uitgereikt in Noorwegen (Oslo).

Lees hier een interview waarin Ray Cazorla meer vertelt over zijn ambities en projecten (in het Engels).

Dit vind je misschien ook leuk