Spanje voldoet niet aan EU-normen op gebied van radon

door admin
Spanje voldoet niet aan EU-normen op gebied van radon

Radon is een licht radioactief gas en vormt de belangrijkste natuurlijke stralingsbron met mogelijke schadelijke effecten voor de mens en een risicofactor bij het ontwikkelen van longkanker. Radon is een onzichtbaar en geurloos edelgas dat in kleine hoeveelheden voorkomt in de lucht die we inademen en afkomstig is uit de grond. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek IARC kan radon in bepaalde hoeveelheden kankerverwekkend zijn. 

In het dagelijkse leven staat iedereen bloot aan straling, zowel afkomstig van natuurlijke als kunstmatige bronnen. Kunstmatige straling wordt vooral veroorzaakt door medische diagnostiek, radioactieve lozingen en neerslag. Natuurlijke stralingsbronnen zijn radon, kosmische straling, straling van licht radioactieve stoffen in voedsel, water en lucht en gammastraling vanuit de aardkorst. Deze natuurlijke straling wordt ook wel achtergrondstraling genoemd. 

In woningen penetreert het gas via spleten in het cement van muren en kelders de woningen. Radon is de belangrijkste bron van natuurlijke straling en vertegenwoordigt bijna 50 procent van alle straling die de mens tijdens zijn leven oppikt. De gebieden in Spanje met het grootste risico op straling door radongas zijn het midden en het westen van het Iberisch Schiereiland en het zuiden van Galicië. Dat zijn gebieden met vulkanisch gesteente zoals graniet. 

Ook België, Oostenrijk, Estland en Hongarije kregen een waarschuwing over hetzelfde. Het gaat om een eerste stap in de procedure wanneer er een overtreding wordt vastgesteld. Als de overtreding niet wordt opgelost wordt er een klacht ingediend bij het Europees Hof van Justitie. 

Lidstaten hadden de richtlijnen met betrekking tot radongas al voor 6 februari 2018 moeten opvolgen. Maar geen van de hierboven genoemde landen heeft dat tot nu toe op correcte wijze gedaan. Spanje krijgt, net als de andere in gebreke gebleven landen, nu twee maanden de tijd om te reageren. Als ze dat niet naar tevredenheid van de EU doen, dan zet Brussel een volgende stap in de procedure.

Dit vind je misschien ook leuk