Spaanse volksvertegenwoordigers geïnstalleerd in het parlement

door admin
Spaanse volksvertegenwoordigers geïnstalleerd in het parlement

Op 10 november waren de parlementsverkiezingen. Deze werden gewonnen door de PSOE, maar leverde geen absolute meerderheid op. Zodoende moeten de partijleiders met elkaar om de tafel om een coalitieregering samen te stellen. De PSOE en Unidos Podemos hebben een principe-akkoord gesloten. De vraag is nu of andere partijen door voor te stemmen of zich te onthouden van stemming deze coalitie aan het werk laten gaan.

Het grootste verschil in de samenstelling van dit parlement met het vorige is dat de ultrarechtse partij Vox er vertegenwoordigd is met 52 zetels. Daarnaast is de vertegenwoordiging van Ciudadanos met tien zetels aanzienlijk gedaald. Nieuwe parlementsleden zijn die van BNG (Bloque Nacionalista Galego) en Teruel Existe. Dat de wetgeving vandaag van start gaat met de installatie van het parlement betekent geenszins dat de regering onder leiding van Pedro Sánchez al kan beginnen.

Meritxell Batet van de PSOE-Catalonië wordt opnieuw de voorzitter van het Spaanse parlement. Pilar Llop, verbonden aan PSOE wordt voorzitter van de Cámara Alta, ofwel de Spaanse Eerste Kamer.

Zodra de voorzitter van het parlement de Spaanse koning Felipe VI er officieel van op de hoogte stelt dat de installatie is voltooid, start het staatshoofd een ronde van gesprekken met de leiders van alle politieke partijen met vertegenwoordiging in het parlement. Uit deze gesprekken moet blijken of Pedro Sánchez voldoende steun krijgt om als minister-president aangewezen te worden. Lijkt er voldoende steun te zijn, dan volgen er twee stemrondes. Voor de eerste stemronde is een absolute meerderheid nodig van ja’s ten opzichte van nee’s. Lukt dat niet dan volgt er een tweede ronde waarin alleen meer ja’s dan nee’s volstaan. 

De sleutel voor die steun is in handen van de nationalistische Catalaanse partij ERC met 13 zetels vertegenwoordigd. Deze wil Sánchez steunen in ruil voor onderhandelingen over Catalonië. Sánchez heeft herhaaldelijk laten weten voor het einde van dit jaar een nieuwe regering te hebben. Hij voegde daaraan toe ‘Ik ben optimistisch, maar het is nog geen belonken zaak. Erg veel dialoog is ervoor nodig’. 

Leestip: Krijgt Spanje een links-progressieve regering gesteund door de nationalisten?

Dit vind je misschien ook leuk