Spanje vestigt record in orgaandonatie op één dag

door admin
Spanje vestigt record in orgaandonatie op één dag

Dit blijkt uit gegevens verstrekt door de Spaanse organisatie voor transplantaties (ONT) die meldt dat november een ‘exceptionele maand’ is geweest. Dankzij 19 betrokken families konden 38 transplantaties worden uitgevoerd. 23 hiervan betroffen nieren, 10 levers, 2 dubbele longen, 2 harten en 1 gecombineerde alvleesklier-nier transplantatie. 

Bij de betreffende transplantaties waren 27 ziekenhuizen betrokken in 13 verschillende autonome regio’s: Andalusië, Aragón, Balearen, Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Castilla y León, regio Valencia, Extremadura, Galicië, Madrid, Murcia en Baskenland. Ook werd een transplantatie uitgevoerd in de Franse stad Dijon.

Spanje is al jarenlang kampioen orgaandonatie. Dat is voornamelijk te danken aan de ‘geen-bezwaar-regeling’. Sinds wetgeving uit 1979, toen het land na de Franco-dictatuur de transitie naar democratie doormaakte, is elke Spanjaard automatisch donor, tenzij hij anders aangeeft in een register of bij zijn familie. Vervolgens bepaalt vrijwel altijd het familiegesprek met de arts in Spanje of er een orgaantransplantatie komt. Maar liefst 85 procent van de families geeft hiervoor groen licht.

Niet alleen de geen-bezwaar-regeling ligt volgens experts ten grondslag aan het succesvolle transplantatie-systeem. Ook het feit dat Spanje sinds 1989 de ONT heeft, de organisatie die zich met het volledige transplantatieproces bezighoudt. Speciaal getrainde transplantatiespecialisten volgen stervende patiënten op de voet. Iemand met weinig overlevingskans komt in Spanje, anders dan in veel Noord-Europese landen, toch op de intensive care terecht waardoor na overlijden de transplantatie snel kan plaatsvinden.

Dit vind je misschien ook leuk