Studeren of werken in Spanje: to do’s

door admin
Studeren of werken in Spanje: to do’s

In je vrije tijd kun je genieten van het heerlijke eten, maar ook van de mooie bezienswaardigheden en de gezellige sfeer. Wel moet je een aantal zaken voorbereiden. Wij vertellen over een aantal daarvan.

In Spanje studeren

Als je in Spanje wilt gaan studeren, kun je kiezen uit een ruim aanbod aan universiteiten. Iedere regio heeft wel een universiteit en Madrid heeft er maar liefst vijftien. Maar er zijn nog meer opties dan alleen universiteiten. Je kunt in Spanje ook een cursus gaan volgen, bijvoorbeeld om de taal te leren. Of je gaat bijvoorbeeld een professionele tap dance-opleiding volgen in Barcelona. En wat dacht je van Spaans leren koken in Madrid?

Heb je de juiste zorgverzekering?

Als je gaat studeren in Spanje is het belangrijk dat je kijkt of je huidige zorgverzekering dekkend is. Misschien heb je ook nog een aanvullende verzekering nodig. Onvoldoende verzekerd op pad gaan is niet verstandig. Als er dan iets gebeurt, kan het aardig in de papieren lopen. Vooraf je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen om te kijken waar je in Spanje (binnen de EU) het beste mee gedekt bent, is een goed plan.

Op zoek naar een woonruimte

Als je gaat studeren in Spanje heb je natuurlijk een plek nodig om te wonen. Misschien kun je tijdelijk verblijven bij een gastgezin of ga je op zoek naar een zelfstandige woonruimte? Er zijn verschillende sites waar je naar woonruimtes in Spanje kunt zoeken. Kijk altijd goed of er bij de huurprijs nog extra kosten komen, zoals water, elektriciteit, schoonmaakkosten of bijvoorbeeld kosten voor de lift of het zwembad.

Wat is een NIE-nummer?

Inwoners van de EU mogen vrij wonen en werken in de andere Europese landen. Als je een woning gaat huren en je misschien ook in Spanje wilt gaan werken heb je een wel een NIE-nummer nodig. Een NIE-nummer kun je vergelijken met het BSN-nummer dat we in Nederland hebben. Je hoeft een dergelijk NIE-nummer maar een keer aan te vragen. Het NIE-nummer is een bewijs dat je legaal in Spanje verblijft. Met dit NIE-nummer kun je aan het werk, verzekeringen afsluiten, een Spaanse bankrekening openen of bijvoorbeeld een Spaans telefoonabonnement nemen. Maar je hebt het NIE-nummer voor nog veel meer dingen nodig als je langer in Spanje verblijft.

Een NIE-nummer vraag je aan in Spanje bij een politiebureau met een afdeling voor buitenlanders, het zogenaamde ‘Oficina de Extranjeros’. Je hebt hier bepaalde documenten voor nodig, waaronder een geldig paspoort en een EHIC-card, ofwel een European Health Insurance Card. Deze EHIC-kaart kun je in Nederland aanvragen als je hier een zorgverzekering hebt. Zorg dat je alles bij je hebt tijdens het aanvraagconsult op het politiebureau. Anders kan het NIE-nummer niet aangevraagd worden.

Dit vind je misschien ook leuk