62 personen verdronken tussen Mauritanië en Canarische eilanden

door admin
62 personen verdronken tussen Mauritanië en Canarische eilanden

Volgens de Spaanse pers heeft het aantal aankomsten van vluchtelingenbootjes op de Canarische eilanden opnieuw een kritisch niveau bereikt. De laatste dagen zorgden een rustige zee en gunstige weersomstandigheden voor een toename van migranten zonder papieren die via zee Spaanse bodem probeerden te bereiken.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wisten dit jaar 1.987 migranten een van de eilanden in de Atlantische Oceaan te bereiken. Dat is een flinke toename vergeleken met 1.307 personen die aankwamen in 2018. In 2017 was dat met 425 personen nog minder. Toch staat het huidige aantal nog ver af van de jaren waarin de migratiecrisis het grootst was. In 2006, 2007 en 2008 ging het om respectievelijk 31.678, 12.478 en 9.181 personen die Spanje bereikten via de Canarische archipel.

Onder de 62 omgekomen migranten waren drie vrouwen en een kind. De meeste slachtoffers waren afkomstig uit Gambia en Senegal. De boot was een week eerder vertrokken uit Gambia met 150 mensen van verschillende nationaliteiten aan boord. Omdat de boot nog vrij dicht bij de kust van Mauritanië was toen het omsloeg, wisten 84 van de opvarenden al zwemmend die kust te bereiken. Voor de anderen liep het slecht af. 

De laatste drie maanden was een toename te zien in aantal aankomsten. Hulporganisaties wijten dit aan het feit dat het voor mensensmokkelaars moeilijker wordt om de Middellandse Zee over te steken. Nu kiezen ze voor langere routes met meer risico vanaf de West-Afrikaanse kust richting de Canarische eilanden. In drie maanden tijd zijn al 1.311 mensen van zee gered. Voornamelijk bij de oostelijk gelegen eilanden Lanzarote, Fuerteventura en Gran Canaria. Er kwamen ook mensen aan op Tenerife maar aanmerkelijk minder.

Toeristen

In slechts anderhalve week tijd werden 24 immigranten die aankwamen op het strand Playa del Águila in Gran Canaria bijgestaan door strandgangers. Hieronder waren zes kinderen en twee zwangere vrouwen. Elders werden Britse toeristen gedwongen om excursie om dolfijnen te spotten te staken om een andere boot met daarop een dozijn migranten uit Afrika uit de problemen te helpen. 

De asielzoekerscentra op de eilanden zijn overvol en kunnen meer mensen amper aan. Geredde migranten moeten nu worden opgevangen in hotels, kerken en zelfs gevangeniscellen en op straat, zo melden diverse regionale media. Julio Pérez, woordvoerder van de regering van de Canarische eilanden, heeft aan de centrale regering gevraagd om meer geld en middelen in te zetten bij de grenzen en om bij de Afrikaanse landen te staan op een betere medewerking om te voorkomen dat de bootjes daar vandaan koers zetten naar de Canarische eilanden. 

Dit vind je misschien ook leuk