Spaanse popsensatie Rosalía best verkocht als poepend kerstpoppetje

door admin
Spaanse popsensatie Rosalía best verkocht als poepend kerstpoppetje

Jaarlijks komen er gebaseerd op de actualiteit nieuwe beroemdheden uit als caganer en gaan als warme broodjes over de toonbank. Eerder viel die eer al ten beurt aan de Paus, Bob Marley, Nelson Mandela, Gareth Bale, Barack Obama en vele anderen. Nu de Spaanse popsensatie wereldwijd de hitlijsten verovert en vorige week nog twee concerten gaf in de Catalaanse hoofdstad was er volgens de verkopers van caganers een ware run op haar caganer. Die was al uitverkocht maar is dinsdag opnieuw weer te koop. Fans moesten even wachten, want het gaat om handwerk en de poppetjes worden uit klei geboetseerd. Het poppetje is, samen met vele andere, te vinden in kraampjes van kerstmarkten en winkels die aan kerst gerelateerde spullen verkopen in Barcelona en omstreken. 

Volgens de eigenaars van Caganer.com was er al een vergelijkbare run op de poepende mini-versie van Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse premier die al ruim twee jaar in België woont om uit handen van de Spaanse justitie te blijven. Een andere grote hit dit jaar is de caganer met het gezicht van klimaatactiviste Greta Thunberg. Ook Salvador Dalí’s populariteit is toegenomen naar aanleiding van de populaire Netflix-serie La Casa de Papel. 

Voorspoed

De traditie gaat voor zover bekend terug tot de achttiende eeuw en oorspronkelijk waren er enkel caganers in typisch vestje met pet, zoals boeren destijds in Catalonië gekleed gingen. Het idee is dat het poepende mannetje staat voor vruchtbaarheid, hij ‘bemest’ de akkers. Staat er een caganer (of een cagador of cagón) in je kerststal, dan brengt dat voorspoed en vruchtbaarheid voor het komende jaar.

Dit vind je misschien ook leuk