Spanje verliest tijdens zinderende finale van Nederland

door admin

De ‘Guerreras’, oftewel de strijdsters van het Spaanse handbalteam, begonnen tijdens de eerste helft sterk en hoewel Nederland de score steeds weer gelijktrok, nam Spanje elke keer het voortouw en leek de sterkere partij. Toch pakte Nederland in de tweede helft een behoorlijke voorsprong waardoor het verschil uitliep op vijf doelpunten voor Nederland (22-17).

Zinderende tweede helft

Naarmate de tweede helft vorderde, werd de opgelopen voorsprong van Nederland steeds kleiner doordat de Nederlandse dames vangfouten maakten. Spanje profiteerde hiervan waardoor de stand twee minuten voor de eindtijd uitkwam op 29-29. Een halve minuut voor het eindsignaal besloot de Spaanse bondscoach tot een time-out. Na deze korte pauze brak een van de Spaanse speelsters door met een unieke kans om de winnende goal te maken. Deze werd echter gestopt door de Nederlandse keepster.

Oordeel scheidsrechter doorslaggevend winst Nederland

Zes seconden voor tijd wilde keepster Tess Wester de bal uitnemen maar haar worp werd geblokt door de Spaanse Ainhoa Hernández. Vanwege het feit dat deze overtreding in de laatste minuut plaatsvindt, kreeg Hernández een rode kaart. Niet alleen kreeg de Spaanse speelster rood, maar Nederland kreeg ook hun eerste penalty na de overtreding.

Nederland maakte dankbaar gebruik van deze beslissing en scoorde twee seconden voor het eindsignaal de winnende goal dankzij deze penalty. Met een eindscore van 30-29 is Nederland wereldkampioen en moet Spanje genoegen nemen met een zilveren medaille.

‘Escándalo’: Spanje voelt zich beroofd van gouden titel

Diverse Spaanse media, zoals 20minutos.es en de Spaanse sportkrant Marca, uiten hun ongenoegen over de beslissing van de scheidsrechter in de laatste minuut. Volgens deze kranten was op videobeelden te zien dat speelster Hernández buiten het keepersgebied stond waardoor zij onterecht een rode kaart kreeg en Nederland dus onterecht een penalty kreeg toebedeeld. Diverse bekende mensen uit de sportwereld, zoals de Spaanse handbalinternational Antonio García, uiten hun ongenoegen op sociale media over de onterechte beslissing van de scheidsrechter waardoor Spanje zich nu beroofd voelt van de kampioenstitel.

‘Een finale waar sportliefhebbers van smullen’

Media in Spanje verwachten dat het laatste woord over de beslissing van deze scheidsrechter nog niet is gezegd. Ondanks hun ongenoegen zijn er ook lovende woorden voor de enorm spannende finale tussen Spanje en Nederland. Op sociale media zeggen bekende sporters dat deze wedstrijd alles had wat sportliefhebbers zich konden wensen. Passie van beide teams en zelfs Nederlandse speelsters zoals Estavana Polman worden bejubeld om hun sterke spel. ‘Spanje was dichtbij het waarmaken van een droom, maar mag zeker ook trots zijn op de zilveren medaille,’ zo luidt een van de reacties op Twitter na de overwinning van Nederland op Spanje.