Balearen treffen maatregelen tegen excessief drankgebruik toeristen

door admin
Balearen treffen maatregelen tegen excessief drankgebruik toeristen

Met de nieuwe maatregel mag er in een aantal gebieden op de Balearen niet meer geadverteerd worden voor happy hour en de mogelijkheid tot onbeperkt drinken. Ook mag er gedurende de nacht geen alcohol meer in nachtwinkels worden verkocht. Het verbod geldt voor Magaluf en El Arenal op Mallorca en West End Sant Antoni op Ibiza.

Einde aan onbeperkt drinken

In de afgelopen jaren nam het alcoholmisbruik van de toeristen op deze Spaanse eilanden steeds grotere vormen aan. De regioregering hoopt daar met een verbod op happy hours en vergelijkbare promoties verandering in te brengen. Bij hotels en restaurants met een all-inclusive formule mogen toeristen nog maar maximaal drie alcoholische drankjes per maaltijd bestellen. Voor het verbod gelden een aantal uitzonderingen: voor bruiloften, doopfeesten, communiefeesten en professionele bijeenkomsten in hotels of restaurants geldt geen beperkingsmaatregel voor de alcoholconsumptie.

Hoge straffen

De maatregel zal vanaf volgende week in werking worden gesteld en er zullen vanaf dan ook geen licenties meer worden verstrekt voor de zogeheten party boats. Overtreding van het nieuw ingevoerde verbod kan een maximale boete van 600 duizend euro opleveren en een sluiting van de horecagelegenheid voor maximaal drie jaar. Volgens de regioregering is dit de eerste keer dat binnen Europa de promotie en verkoop van alcoholische dranken in toeristische gebieden door de overheid verboden wordt.

Verbod ook in andere Europese landen

De toeristische sector op de eilanden verwacht dat in de toekomst een vergelijkbare maatregel ook in toeristische gebieden buiten Spanje zijn intrede zal doen. Daarvoor is al een communicatieplan opgesteld met collega-organisaties in Londen en Berlijn waar zich vergelijkbare problemen voordoen. De Balearen ontvangen samen jaarlijks meer dan 13 miljoen buitenlandse toeristen.

Balconing

Niet alleen het alcoholmisbruik, maar ook het zogeheten balconing wil de regioregering tegengaan. Balconing, het vanaf een balkon of vanaf een andere grote hoogte in een zwembad springen, heeft al aan meerdere toeristen het leven gekost. Toeristen die zich, ondanks het verbod, toch schuldig maken aan deze praktijken, moeten het hotel of appartement verlaten.

Met het tegengaan van alcoholmisbruik en balconing wordt beoogd de toeristische gebieden weer leefbaar te maken voor de bewoners en andere toeristen. Tot nu toe gelden de nieuwe maatregels voor het tegengaan van het drankmisbruik alleen nog in de genoemde gebieden (met uitbreiding van deze gebieden in de toekomst), voor balconing geldt nu al een algemeen verbod. Gemeenten kunnen zelf een verzoek indienen om de drankmaatregel ook voor hun horecagelegenheden in werking te stellen, waarbij de contracten tussen de verschillende touroperators en de horecagelegenheden gerespecteerd zullen worden.

Dit vind je misschien ook leuk