Update: Ebro-delta in Spanje onder water verdwenen

door admin
Update: Ebro-delta in Spanje onder water verdwenen

De landbouworganisatie Federación de Cooperativas Agrarias de Catalunya (Fcac) schreef woensdag in een persverklaring dat de landbouwers in de Ebro-Delta die 75 procent van alle rijst in Catalonië produceren in gevaar zijn na de stijging van het waterniveau.

Behalve dat veel terrein is verdwenen bestaan er veel zorgen over de toekomst van de rijsstteelt in het gebied omdat de schade van nu ook de oogst van 2020 en die van de volgende seizoenen in gevaar brengt. Eerst moet het zeewater weglopen en daarna moet men het terrein ‘wassen’ met zoet water, terwijl er nu zo’n 1,5 meter zout water staat.

De Fcac wijst er eveneens op dat in de Maresme (Barcelona) en in streken van Girona de situatie rampzalig is omdat daar 80 procent van de landbouw- en graanbedrijven schade hebben. Veel boeren zijn een groot deel van hun oogsten voor dit jaar kwijt. Dan zijn er nog bijna 4 miljoen kilo mosselen verdwenen en 500.000 oesters. De verliezen lopen op tot zeker 4 miljoen euro.

Hieronder volgt de tekst verder van dinsdag 21 januari

Metershoge golven in combinatie met hevige regenval hebben desastreuze gevolgen voor de hele Catalaanse kust. Het gaat om het ergste noodweer voor dit gedeelte van Spanje van de afgelopen jaren. Tenminste 3.000 hectare aan rijstvelden liggen onder water en zeewater is drie kilometer landinwaarts de delta en omliggende laaggelegen gebieden in het nationale park binnengestroomd.

De burgemeester van Deltebre publiceerde op twitter een noodkreet: ‘De delta is in nood! Overstroming van drie kilometer waardoor het strand, rijstvelden verdwenen zijn, wandelvlonders in de zee drijven, de rivier overstroomd is, mosselvelden zijn verdwenen en paden vernietigd.’ De Ebro is buiten zijn oevers getreden in de zone Garxal bij de monding en de golven hebben het volledige strand van Bassa de l’Arena weggeslagen.’

‘We kunnen ons niets vergelijkbaars herinneren. Het is dramatisch om te zien hoe de rivier is overstroomd en de zee kilometers het land binnendringt’, aldus de burgemeester. ‘Het is dramatisch’. De burgemeester voegde toe dat de gemeente er alles aan zal doen om de schade te beperken en met spoed op te treden daar waar nodig is. ‘De delta is een van de zones waaraan het minst is gedaan ondanks dat het het belangrijkste watergebied is van mediterraan Europa. Nooit is er voldoende prioriteit aangegeven om het te behouden’.

Rijst-, groente- en fruit-leverancier

Een gebied van 32.000 hectare in de Ebro-delta is nationaal park. Met het nationale park El Coto Doñana in het westen van Andalusië vormt deze delta de belangrijkste natuurlijke waterhabitat in Spanje. Naast dat het een belangrijk natuurgebied is, levert het ook veel voedsel zoals met name rijst (50%) en groente en fruit (25%) aan het omliggende gebied. De sedimenten die in de delta terechtkomen beschermen de wetlands tegen het zout van het zeewater. Echter die aanvoer van sedimenten is de laatste jaren met 90 procent afgenomen door de ontwikkelingen langs de oevers van de rivier, door irrigatie en dammen.

De gemeente Deltebre is nu aan het onderzoeken of het gebied tot rampgebied verklaard kan worden. Hoewel het nog vroeg is om de schade in kaart te brengen zal de schade naar verwachting de komende uren nog oplopen. Ook moet de schade bestudeerd worden die twee zeer gevoelige punten in het Ebro-deltagebied hebben opgelopen; het Isla de Budo in de gemeente Sant Jaume d’Enveja en de Barra del Trabucador in Sant Carles de la Rapita, met al grote overstromingen op maandag.

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Miquel Buch heeft bij een bezoek aan Girona al erkend dat de Ebro Delta een van de meest beschadigde gebieden is door de storm Gloria. Dit noodweer zorgde aan de zuidkust van Catalonië voor de hoogste golf die de afgelopen dagen is gemeten met een hoogte van 14 meter.

Dit vind je misschien ook leuk