Spanje wil btw op ‘ongezond’ eten verdubbelen

door admin
Spanje wil btw op 'ongezond' eten verdubbelen

De PSOE heeft het plan van Unidas Podemos goedgekeurd. De linkse partij was er zeer duidelijk over in haar verkiezingsprogramma. ‘We zullen de impact van junkfood reduceren door zeer heldere verplichtingen betreffende de etikettering te eisen. Etiketten moeten de kwaliteit van de producten weergeven volgens het zogenaamde voedselstoplicht en er moet een herziening komen van de belasting op junkfood. Ook wordt gestimuleerd dat aankoop van schooleten of eten in ziekenhuizen gebaseerd wordt op een model van kwaliteit en nabijheid, zo stond te lezen in het programma van UP.

De meerderheid van voedingsmiddelen zijn belast met 10 procent btw. Op enkele producten, zoals brood, meel, melk, kazen, eieren, fruit, groente, peulvruchten en granen, wordt slechts 4 procent berekend. 

Tot zover heeft geen van de partijen gespecificeerd wat dan onder ‘junkfood’, ‘ongezond eten’ of ‘ultrabewerkte’ producten wordt verstaan, waardoor de onzekerheid in de voedingsindustrie maximaal is.

Voedselstoplicht

Het ministerie van Gezondheid werkt inmiddels al een jaar aan het voedselstoplicht, een voedselkeuzelogo etikettering voor voedingsmiddelen. Het etiket bestaat uit een ‘stoplicht’ met vijf kleuren die voedzame kwaliteit van het voedingsmiddel aangeeft. Het etiket wordt ook gebruikt op dranken zoals frisdranken, sappen, melk en drinkyoghurt.

Het etiket gaat van donkergroen met de letter A, lichtgroen/B, geel/C, oranje D naar rood/E. Het is een globale score, van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Op basis van die score krijgt een product een letter met bijhorende kleurcode: van donkergroen (A) tot donkerrood.

Het algoritme waarmee de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk