Spanje verhoogt minimumloon naar 950 euro per maand

door admin
Spanje verhoogt minimumloon naar 950 euro per maand

Het nieuwe minimumloon wordt per 1 januari 2020 verhoogd naar 950 euro per maand. Het akkoord komt slechts tien dagen na de start van de nieuwe coalitieregering tussen de PSOE en Podemos.

Verhoging wordt zo snel mogelijk en met terugwerkende kracht ingevoerd

De reden dat dit akkoord zo snel is bereikt is dat alle partijen de dialoog aangingen met hetzelfde doel; een verhoging van het minimumloon. Alleen over de hoogte van het nieuwe minimale loon waren de partijen het nog niet eens. Alle partijen zien graag dat de verhoging van het minimumloon zo snel mogelijk wordt ingevoerd en om dat te realiseren dient het voor de eerstvolgende ministerraad goedgekeurd te worden.

De verhoging van het minimumloon treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2020. Het minimumloon wordt veertien keer per jaar uitgekeerd, zodat het neerkomt op een jaarsalaris van 13.300 euro. In 2019 was het minimumloon 12.600 euro per jaar wat betekent dat het nu met 5,5 procent is gestegen. Volgens voorzichtige berekeningen door het Ministerie zullen straks meer dan twee miljoen werknemers kunnen profiteren van dit akkoord.

Verhoging ook goed voor Spaanse economie

Secretarissen van de vakbonden CCOO en UGT laten weten dat ze blij zijn met het bereikte akkoord en dat het niet alleen goed nieuws is voor de betreffende werknemers, maar dat de verhoging van het minimumsalaris ook goed is voor de economie van Spanje omdat het de binnenlandse consumptie verhoogd.

Extra banen door verhoging minimumloon?

De Minister van Werkgelegenheid en de woordvoerders van de vakbonden benadrukten dat de verhoging niet zal zorgen voor het sneuvelen van arbeidsplaatsen. De minister zei er zelfs in te geloven dat dit akkoord voor extra banen zal zorgen. Andere economen delen deze mening niet en verwijzen naar een rapport van BBVA Research waarin staat dat de stijging van 22,3 procent van vorig jaar het scheppen van 45.000 banen heeft verhinderd.

Het minimumloon van de afgelopen jaren

De stijging in 2019 van 22,3 procent is de hoogste stijging binnen de Spaanse democratie. In 2018 beloofde premier Rajoy een verhoging van 4 procent, maar deze is nooit doorgevoerd. In 2017 werd een verhoging van 8 procent doorgevoerd wat zorgde voor een behoorlijke impuls aangezien de salarissen sinds 2012 waren bevroren.

Andere onderwerpen van discussie

Een goede samenwerking tussen de Spaanse regering, vakbonden en werkgeversorganisaties is een van de doelen van de coalitieregering van Sánchez. De verhoging van het minimumloon was in dit verband niet het enige onderwerp van gesprek. Dat ging ook over het afschaffen van ontslag vanwege medisch verlof. Vooralsnog is het verhogen van het minimumloon het eerste akkoord dat uit de onderhandelingen voortvloeit en het wetsdecreet zal binnenkort tijdens de ministerraad worden besproken.

Dit vind je misschien ook leuk