Vicepresident Maduro-regime landt ondanks EU-sanctie in Madrid

door admin
Vicepresident Maduro-regime landt ondanks EU-sanctie in Madrid

Het bezoek aan Spanje van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó had binnen de politiek al voor de nodige ophef en onduidelijkheid gezorgd. Ondanks dat Spanje een van de landen was die achter het zelfverkozen presidentschap van Guaidó stond, kreeg hij geen hartelijk onthaal van minister-president Sánchez, maar werd zijn bezoek begeleid door oppositiepartij PP.  

Tussenlanding

Wegens schending van de mensenrechten hebben een aantal leden van het regime van Nicolás Maduro een EU-sanctie opgelegd gekregen waarmee hen de toegang tot EU-lidstaten is ontzegd. Dat geldt ook voor vicepresident Delcy Rodríguez, die ondanks de sanctie voet op Spaanse bodem wilde zetten toen ze vanuit Caracas in een privévliegtuig met Turkse bemanning naar eindbestemming Istanbul vloog. In gezelschap van een aantal adviseurs en de minister van Toerisme zouden ze naar eigen zeggen een ‘technische tussenstop’ in Madrid moeten maken om te voldoen aan het maximaal toegestane aantal vlieguren.

Geen zakelijke bespreking

In Madrid echter bleek de vicepresident voornemens te zijn het vliegtuig te verlaten. De Spaanse minister van Transport José Luis Ábalos heeft, om te voorkomen dat Rodríguez het Spaanse grondgebied zou betreden, een ontmoeting met haar gehad in het vliegtuig. Hij zou al op weg zijn geweest naar het vliegveld om de minister van Toerisme te ontvangen die was meegereisd voor de internationale toerismebeurs Fitur. Ábalos heeft laten weten slechts 25 minuten met Rodríguez in gesprek te zijn geweest, enkel om haar te begroeten, zoals de minister voor Toerisme hem verzocht had te doen. Van een zakelijke bespreking is dus volgens Ábalos geen sprake geweest, in tegenstelling tot de vermoedens hierover van de Partido Popular.  

EU vraagt Spaanse regering om uitleg

Volgens de veiligheidsdiensten van de Madrileense luchthaven Barajas heeft de nummer twee van het Venezolaanse regime “op geen enkel moment het Spaanse grondgebied betreden”. Ze zou zich alleen begeven hebben op de neutrale “internationale doorgangszone”. De sanctie die door de EU is opgelegd, houdt echter ook een toegangsverbod in voor deze doorgangszones, ook als daarbij de douane niet wordt gepasseerd. De Spaanse regering heeft daarom nu de taak uitleg te geven aan de EU over de aanwezigheid van Delcy Rodríguez op de doorgangszone van de luchthaven in Madrid.

Na de ontmoeting is Rodríguez met een commerciële vlucht doorgereisd naar Doha (Qatar). Alleen de minister van Toerisme heeft voet op Spaanse bodem gezet voor zijn bezoek aan de internationale toerismebeurs Fitur in Madrid. Minister Ábalos heeft laten weten door de Venezolaanse ambassade op de hoogte te zijn gesteld van de komst van Rodríguez.

Dit vind je misschien ook leuk