Vanaf 2021 kunnen toeristen de ruimte in vanaf Spanje

door admin
Vanaf 2021 kunnen toeristen de ruimte in vanaf Spanje

Zero 2 Infinity is niet het eerste project dat toeristen de mogelijkheid biedt de ruimte in te gaan. Dit jaar al zal een ruimteschip van SpaceX, een bedrijf van Elon Musk, met burgers aan boord een ruimtereis maken. Jeff Bezos van Amazon maakte voor Blue Origin al twaalf keer een proefvlucht en ook Richard Branson van Virgin Galactic heeft al meer dan 600 reserveringen binnen, waaronder een van Leonardo DiCaprio en Justin Bieber. Deze ruimteschepen zullen in tien tot twintig minuten een hoogte van 100 kilometer bereiken.

Klimaatneutrale ruimteballon

Zero 2 Infinity maakt de reis iets toegankelijker: de passagiers reizen niet zoals in bovenstaande voorbeelden in een ruimteschip, maar in een speciale ruimteballon die binnen de dampkring blijft. De passagiers bevinden zich in een drukcabine die omhooggestuwd wordt door een heliumballon. Dit heeft twee voordelen: de reis is klimaatneutraal en duurt door deze techniek langer dan in een ruimteschip. Het opstijgen zal tweeëneenhalf uur duren, het dalen zal nog eens anderhalf uur in beslag nemen. Er zijn geen fysieke vereisten, ruimtepakken of voorbereidingen zijn niet nodig en de reis zal soepel verlopen waardoor de expeditie voor veel toeristen toegankelijk wordt.

Ronding van de aarde

De ballon zal een hoogte van 36 kilometer bereiken. Dat is hoog genoeg om de ronding van de blauwe aarde en de zwarte ruimte daaromheen te kunnen zien. Op de vlucht is er geen cateringservice en ook toiletbezoek moet worden uitgesteld. In de toekomst zullen de vluchten met meer faciliteiten plaats gaan vinden.

De reis zelf duurt maar vier uur, maar de hele ervaring neemt langer in beslag. Bij aankomst op de luchthaven worden de passagiers met een helikopter naar de lanceerbasis vervoerd. Hier krijgen ze een korte training met speciale instructies en wordt ze verteld wat ze tijdens de reis te zien zullen krijgen. Iedere passagier mag maximaal vier familieleden meenemen naar de lanceerbasis. Familieleden krijgen een kamer van waaruit ze de passagierstraining kunnen volgen.   

Eerste ruimteballonvaart

Als alles volgens planning verloopt, zal de eerste ruimteballonvaart worden uitgevoerd door de professionele bergbeklimster Raha Moharrak, de eerste Saoedische vrouw die erin slaagde de Mount Everest te beklimmen. Haar expeditie in de ruimteballon zal starten vanuit Neom, een Saudisch project voor de ontwikkeling van een slimme toeristische stad.

Kostenplaatje

Voor een reis in de ruimteballon moeten de passagiers 125 duizend euro betalen. Dat is nog een aanzienlijk lager bedrag dan de eerdergenoemde aanbieders van ruimtereizen die minimaal 220 duizend euro per passagier vragen. Voorlopig zijn dit soort reizen alleen nog toegankelijk voor welvarende toeristen, maar de bedoeling is dat, wanneer het project en de technologie verder ontwikkeld zijn, binnen vijf of tien jaar een pakket op de markt komt dat qua prijs vergelijkbaar is met een all-inclusive reis naar het Caraïbisch gebied.

Het ruimtetoerisme-project van Zero 2 Infinity heeft naast Jaén nog twee andere vertrekpunten voor deze buitengewone expeditie naar de stratosfeer, een in het eerdergenoemde Noam (Saudi-Arabië) en nog een derde in Bajo California (Mexico).  

Dit vind je misschien ook leuk