Whatsapp Pay wordt binnenkort gelanceerd in Spanje

door admin
Whatsapp Pay wordt binnenkort gelanceerd in Spanje

Het betalen van kleine bedragen met een mobieltje is spectaculair toegenomen in Spanje de laatste jaren. Bizum is vergelijkbaar met het in Nederland zeer bekende ‘Tikkie’. Dit is een gratis app waarmee je betaalverzoeken verstuurt naar familie, vrienden en bekenden. Het voordeel van Tikkie ten opzichte van soortgelijke apps is dat de ontvanger de app niet hoeft te hebben. Verzoeker en ontvanger dienen wel een Nederlandse bankrekening en WhatsApp te hebben.

Met Bizum kun je geld in Spanje verzenden en ontvangen via de app van je bank. Het geld komt binnen 5 seconden op de rekening van wie je maar wilt. Het is veilig en je hebt er alleen je mobiele telefoon voor nodig en de app of website van je eigen bank. Bizum heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen betalen en maakt het overboeken van kleine bedragen tussen vrienden en familieleden vrij eenvoudig dankzij een akkoord met de Spaanse banksector. Het geheim achter het succes is het feit dat gebruikers geen aparte app hoeven te downloaden. De betaalwijze is gekoppeld aan een bankrekening en een telefoonnummer.

Eind 2019 had Bizum 6,25 miljoen gebruikers in Spanje. Dit aantal zal mogelijk in 2020 verdubbelen omdat steeds meer banken en winkels zijn aangesloten. De banken die in december 2019 meededen zijn: CaixaBank, Santander, BBVA, Sabadell, Bankia, Kutxabank, Caja Rural, Unicaja, Abanca, EVO, Eurocaja Rural, Caja de Ingenieros en Caja Sur. Daar komen nog bij Ibercaja, Cajamar, Bankinter en Bankoa. Op dit moment is bij 500 winkels in Spanje al met Bizum te betalen.

WhatsApp Pay

Nu verschijnt er een nieuwe concurrent aan de horizon. WhatsApp Pay. De berichtenapp is al marktleider in zijn segment in Spanje en is al enkele maanden zijn betaalsysteem aan het testen in het land. Op dit moment is Whatsapp Pay alleen nog beschikbaar in India, Brazilië, Mexico en het Verenigd Koninkrijk. De volgende lancering wordt Spanje, zo meldt WABetaInfo, een van de meest betrouwbare websites over de toekomstige functies van de berichten-app en die het zelden mis heeft.

Hoe werkt WhatsApp Pay?

Om WhatsApp Pay te gebruiken, heb je vanuit elke chat toegang tot de functie door op het ‘plus-teken¡ te klikken, de optie voor het verzenden van bijlagen (foto’s, documenten, locatie, contact) te selecteren. Hier zal een nieuw pictogram voor betalingen aan worden toegevoegd. Wanneer je op Betalingen klikt, wordt een disclaimervenster geopend, gevolgd door een lijst met banken om de gewenste bankrekening te selecteren om verbinding te maken met het uniforme betalingssysteem. Voor je dit kunt doen, moet je een authenticatiepin en een UPI-account aanmaken via de UPI-app of de website van je bank. 

Wat niet kan met WhatsApp Pay is betalen in winkels. In die zin lijkt WhatsApp Pay dus meer op Bizum dan op andere betaalwijzen zoals Apple Pay of Samsung Pay. De voordelen van WhatsApp Pay zijn dat zo’n beetje iedereen WhatsApp gebruikt, het compatibel is met elke willekeurige mobiele telefoon en de dienst gratis zal zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk