Portugese burgemeester wil Spanje en Portugal verenigen in Iberolux

door admin
Portugese burgemeester wil Spanje en Portugal verenigen in Iberolux

Rui Moreira ziet een Iberische strategie voor zich op het internationele toneel en heeft er zelfs al een naam voor bedacht: Iberolux. ‘Ik heb altijd al geloofd, sinds Portugal en Spanje democratieën zijn, dat we een Iberolux zouden moeten hebben, naar het model van de Benelux’, zegt Moreira in een interview met Efe in Porto. De Benelux is een regionale intergouvernementele samenwerking tussen België, Nederland, en Luxemburg en sinds 2012 officeel de Benelux Unie. 

‘Spanje en Portugal zouden een gecoördineerde strategie moeten hebben, aangezien we vele jaren met de rug naar elkaar hebben geleefd met enorme verdenkingen en wantrouwen’. ‘Vandaag de dag is de eenheid tussen onze landen evident. We spreken dan niet dezelfde taal, maar we begrijpen elkaar wel’, ging de burgemeester door. 

De Portugees ziet bij de constructie van een ‘Iberische identiteit’ ook een speciale rol weggelegd voor de media in beide landen. Moreira wijst erop dat beide landen al veel samenwerken. Een gemeenschappelijk beleid op bepaalde gebieden kan goed zijn voor het toerisme in de grensstreken en voor het beleid naar handelspartners in bijvoorbeeld Zuid- en Midden-Amerika.

Dit vind je misschien ook leuk