Meer dan een miljoen zeebrasems zonder eten vast in kooi

door admin
Meer dan een miljoen zeebrasems zonder eten vast in kooi

Het betreft vissen die gekweekt zijn in de aquicultuur van Lorbé (A Coruña) van tussen de acht maanden en vier jaar oud. Al sinds november zijn de vissen ingesloten en krijgen sindsdien geen voeding meer waardoor ze afhankelijk zijn van wat er uit de zee de kooien instroomt. Dat is niet voldoende voor een normale ontwikkeling van deze vissen. De regioregering van Galicië deed inspectie en constateerde dat er sprake was van een ‘normale situatie’. Ondanks die conclusie wordt toch onderzocht of de vissen kunnen worden bevrijd.

Tweede financiële crisis van het bedrijf

Het voormalige visverwerkingsbedrijf Isidro de la Cal ontsnapte zes jaar geleden aan een faillissement dankzij de invoering van een nieuw economisch model waarmee het bedrijf verder ging onder de naam Isidro 1952. De verse visserij, waarmee het bedrijf aanvankelijk heel succesvol was, werd afgestoten om vervolgens de zelfgekweekte tarbot, forel en zeebrasem op de markt te brengen. Het bedrijf speelde handig in op de booming sushiconsumptie en kwam met een eigen Japans visproduct. Het mocht uiteindelijk niet baten, de verkoop liep drastisch terug wat leidde tot het faillissement en het ontslag van 60% van de werknemers.

Maandenlang zonder voedsel

In november kwamen de laatste jonge vissen in de visvijver van Valdoviño. Als sinds de zomer krijgen de vissen minder eten dan ze gewend waren. In een aantal viskooien krijgen de vissen sinds september al helemaal geen eten meer. In het gunstigste geval, zijn de vissen in november voor het laatst gevoed.

De visvijver van Isidro 1952 heeft in totaal 46 viskooien waarvan er 13 niet meer in gebruik zijn. In de overige 33 kooien bevinden zich liefst 1,2 miljoen levende vissen. De verzorgers van de dieren zijn in afwachting van het besluit dat de regioregering zal nemen. Zij hopen dat dat besluit bevrijding dan wel het voeden van de vissen zal zijn. Als dat niet gebeurt, zullen de dieren op korte termijn deze situatie niet overleven.

‘Normale situatie’

Twee keer werd in januari door de regioregering een inspectie uitgevoerd. Daarbij werd geconcludeerd dat de vissen zich onder normale omstandigheden bevonden. Er is contact tussen het bedrijf en de regioregering om de toestand van de vissen in de gaten te houden. Het bedrijf heeft inmiddels om autorisatie verzocht de dieren vrij te laten, maar deze is tot dusver door de autoriteiten nog niet afgegeven.

Werknemers van het bedrijf die dagelijks de toestand van de vissen in de gaten kunnen houden, spreken het positieve oordeel van de regioregering tegen. De vissen zijn kleiner dan normaal, maken een verzwakte indruk en zijn lang niet zo schichtig als ze behoren te zijn. Als er een hand in het water wordt gestoken komen alle vissen daar onmiddellijk op af, in de hoop daar eten aan te treffen.

Isidro 1952 ontving in de afgelopen jaren bijna 20 miljoen euro aan subsidie van de regioregering. Desondanks liep de schuld van het bedrijf eind vorig jaar op tot 78 miljoen euro. De teruglopende verkoopcijfers en mislukte onderhandelingen met investeerders leidde tot een pré-faillissement en een ontslagregeling voor 136 van de 223 medewerkers. Deze week werd door de rechtbank het faillissement van het bedrijf uitgesproken.

Dit vind je misschien ook leuk