Opnieuw veroordeelt Spaanse rechter handbagagebeleid Ryanair

door admin
Opnieuw veroordeelt Spaanse rechter handbagagebeleid Ryanair

Het gaat om 50 euro die werden gerekend aan een passagier uit Elche en drie andere medereizigers voor het vervoer van een handbagagekoffer in de cabine. Volgens de eiseres Matilda Flora druist dit in tegen de Wet op de Luchtvaart. Flora had de 34 euro betaald voor vier tickets, 8 euro per koffer, om van Liverpool naar Alicante te vliegen met een handbagagekoffertje volgens het ‘priority-tarief’.

Ryanair moet terugbetalen

Bij terugkeer diende Flora een claim in bij de luchtvaartmaatschappij om de extra 50 euro die ze moest betalen terug te eisen. Deze werd door Ryanair afgewezen. Daarop gaf Flora Ryanair aan bij de rechtbank in Elche. Afgelopen 31 januari volgde een rechtszaak waarin de rechter oordeelde dat de passagiere gelijk had.

Uitspraak opent de weg voor anderen

Dit oordeel volgt op een gelijksoortige uitspraak van oktober vorig jaar door een rechter in Madrid. Tegen beide uitspraken is geen beroep mogelijk, maar ze openen wel de weg voor duizenden passagiers om het bedrag dat ze betalen voor handbagage terug te claimen en zo Ryanair te dwingen het handbagagebeleid te herzien. 

De Wet op de Luchtvaart zegt dat het vervoersbedrijf verplicht is om samen met de passagiers en binnen de prijs voor het ticket handbagage te vervoeren binnen bepaalde beperkingen op het gebied van afmeting, gewicht en aantal stuks. 

Beperking op handbagage Ryanair

De luchtvaartmaatschappij voerde de beperking op handbagage vorig jaar november in. Niet alleen mogen passagiers nog maar één tas of koffer meenemen, ook het gewicht van het resterende item is op 10 kilo begrensd. De afmetingen moeten verder zodanig zijn dat alles onder de vliegtuigstoel past. 

Ryanair wil met de maatregel het oponthoud tegengaan dat ontstaat als meer reizigers het vliegtuig in willen met meer rolkoffers, grote rugzakken of tassen dan de beschikbare ruimte in de bagagevakken toelaat. De Ierse prijsvechter heeft de dienstregeling zo ingericht dat een vliegtuig binnen 25 minuten na landing weer met nieuwe passagiers kan opstijgen. Extra koffers die niet in de cabine passen alsnog in het bagageruim moeten plaatsen, vertraagt teveel. 

Eerder oordeelde ook al een Italiaanse mededingingsautoriteit dat de internationaal vastgestelde standaardrolkoffer zonder extra kosten de cabine in mag.

Eenvoudige procedure

Volgens Matilde Flora, zelf advocaat, is de procedure om je geld terug te claimen via de rechter simpel. De aanklager hoeft alleen een formulier in te vullen met alle documentatie betreffende de vlucht en er is geen procureur of advocaat nodig aangezien de geclaimde bedragen minder zijn dan 2.000 euro. Flora bereidt op dit moment twee andere aanklachten tegen Ryanair voor.

Dit vind je misschien ook leuk